Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kulmuni saattoi luvata liikoja

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni (keskellä) käväisi maanantaina Politiikan toimittajien yhdistyksen lounasvieraana. Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni nosti voittonsa huumassa riman korkealle luvaten nostaa keskustan kannatuksen takaisin 20 prosentin tasolle. Keskustalla on Kulmunin mukaan yksi tehtävä ylitse muiden, nousta suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa, ja tämän tehtävän hän myös vannoi täyttävänsä.

Toki Kulmuni höysti kovan tavoitteensa ripauksella realismia. Paitsi tärkeimmäksi, hän arvioi kannatuksen kääntämisen takaisin nousuun myös vaikeimmaksi tehtäväkseen. Tästä on helppo olla samaa mieltä, sillä keskustan kannatuksen alamäki ei pysähtynyt kevään vaalien historialliseen murskatappioon. Syöksy on kesän aikana vain jyrkentynyt, ja Ylen gallupin viimeksi mittaamasta 11,6 prosentista on jo pitkä matka 20:een.

Toivottomaksi eivät politiikan asiantuntijat Kulmunin linjausta silti tuominnet. Valtio-opin professori Tapio Raunio uskoo, että keskusta nousee ja saavuttaa vielä aiempia kannatuslukujaan (ESS 9.9.). Onnistumisen mahdollisuuksia uudelle puheenjohtajalle povaavat myös tutkijat Jenni Karimäki ja Ilkka Ruostetsaari (HS 9.9.). Kaikki laskevat Kulmunin onnistumisen pitkälti sen varaan, kuinka hyvin tämä kykenee aktivoimaan ne keskustan perinteiset kannattajat, jotka viimeksi jättivät äänestämättä.

Tutkijoiden arvio saa sikäli tukea historiasta, että keskusta on monesti ennenkin kyennyt palaamaan pikaisesti takaisin huipulle tultuaan edellisissä vaaleissa lyödyksi kanveesiin.

Muutkin puolueet ovat tänä päivänä köyhän asialla.

Euroopassa keskustan maaseutuhenkiset veljespuolueet ovat jo aikoja sitten vajonneet marginaaliin kaupungistumisen edetessä. Suomessa samaa on povattu jo 1970-luvulta lähtien, kun keskustan kannatus on ottanut takapakkia. Silti keskusta on aina onnistunut ponnistamaan takaisin pinnalle kuin korkki.

Veret seisauttanutta tappiota seurasi veret seisauttanut vaalivoitto esimerkiksi 1991, 2003 ja 2015, jolloin keskusta rynnisti oppositiosta suoraan pääministeripuolueeksi. Kyse ei tosin ollut vain keskustan omasta erinomaisuudesta. Voittoja yhdistää se, että keskusta onnistui johtavana oppositiovoimana aina ulosmittamaan suurimman hyödyn kulloisenkin hallituksen suuresta epäsuosiosta – kaava, josta on tullut liki luonnonlaki.

Kulmunin pitäisi nyt nostaa keskusta takaisin loistoonsa hallituksessa, mikä vaikeuttaa haastetta entisestään.

Melkein kaikki muutkin puolueet liikkuvat tänä päivänä samoilla apajilla köyhän asialla. Eikä keskusta erotu joukosta myöskään siksi, että se nosti johtoonsa nuoren naisen. Nais­puheenjohtaja edustaa nykyään valtavirtaa. Hallituspuolueistakin mieskomennossa on enää SDP.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi