Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Katri Kulmunin valinta keskustan puheenjohtajaksi merkitsee ideologian voittoa kokemuksesta

Katri Kulmuni valittiin lauantaina Kouvolassa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Katri Kulmunin melko odotettu valinta keskustan puheenjohtajaksi on selvä merkki siitä, että puolueen kenttäväki haluaa ottaa askelia kohti puhtaamman ideologista suuntaa Juha Sipilän aikakauden jälkeen.

Merkittävä osa keskustalaisista koki puolueen valuneen liian oikealle Sipilän puheenjohtajakaudella ja etenkin edellisellä hallituskaudella.

Kulmunin katsottiin kykenevän kilpakumppani Antti Kaikkosta paremmin reivaamaan puolueen linjaa takaisin keskemmälle.

Vaikka väistynyttä puheenjohtajaa kiiteltiin puoluekokouksessa laajalti, käänsi keskusta Kulmunin valinnalla selkänsä Sipilän linjalle, jonka jatkajana hävinnyttä Kaikkosta pidettiin.

Kulmunin voitto on näpäytys paitsi Kaikkoselle ja Sipilälle, myös keskustan eduskuntaryhmälle, jonka enemmistö oli Kaikkosen valinnan puolella.
 

Kaikkonen korosti puheenjohtajakampanjan aikana useaan otteeseen pragmaattista politiikan tekoa sekä yhteistyökykyä muiden puolueiden kanssa. Kulmuni keskittyi julistamaan puolestaan voimakkaammin keskustalaisuudesta.

Voikin olla niin, että historiallisen huonossa kannatustilanteessa oleva, suorastaan eksistentiaalisesta kriisistä kärsivä puolue kaivautuu Kulmunin valinnan myötä ideologiseen poteroon. Se ei olisi hyvä uutinen Antti Rinteen (sd.) hallituksen toimintakyvyn kannalta.

Erityisesti keskustan ja vihreiden välillä on kipinöinyt hallitustaipaleen alkumetreistä alkaen. Kulmunin kampanjan aikaisten puheiden perusteella kipinöinti ei näytä loppuvan.

Se, miten keskusta sopeutuu edellistä hallitusta vasemmistolaisempaa ja vihreämpää politiikkaa tekevään hallitukseen, on pitkälti kiinni valitun puheenjohtajan toiminnasta.
 

Kulmunin valinta on ideologian voitto kokemuksesta.

Jää nähtäväksi, onko "juurille palaaminen" resepti uuteen nousuun vain kohti pysyvää näivettymistä.

On mielenkiintoista nähdä, riittääkö keskustalaisilla kärsivällisyyttä antaa aikaa Kulmunille, vaikka kannatus ei heti oikenisikaan. Jos puolueen kannatus matelee nykyisissä – ennätysmäisen heikoissa – lukemissa vielä keväällä, Kulmunin puheenjohtajuus voi hyvinkin päättyä jo ensi kesän puoluekokoukseen. Kulmunin poliittiselle uralle se olisi kohtalokas kolahdus. Paineet ovat varmasti kovat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi