Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Veikkauksen vuoro nöyrtyä

Veikkauksen hallituksen pj. Olli-Pekka Kallasvuo sai ministeri Sirpa Paateron seurakseen torstain tiedotustilaisuuteen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolla (sd.) on pitänyt kiirettä tällä viikolla. Valtaoikeuksiaan venyttäen hän on pyrkinyt panemaan kuriin kaksi valtionyhtiötä, joiden toiminta on herättänyt paheksuntaa sekä kansan että tulevaisuudestaan huolta kantavien poliitikkojen keskuudessa.

Luettuaan ensin tiistaina lakia Postin johdolle Paatero käänsi huomionsa Veikkauksen suuntaan. Hän seisoi torstaina Veikkauksen hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon rinnalla kertomassa uudistuksista, joilla kansallinen peliyhtiömme pyrkii vähentämään rahapelaamisen haittoja.

Veikkaus oli kivunnut tikun nokkaan kesällä, kun virkavalta joutui pariinkin otteeseen puuttumaan sen epäeettisenä pidettyyn mainontaan. Tapauksia pidettiin esimerkkeinä siitä, kuinka Veikkaus on voitontavoittelussaan unohtanut vastuunsa pelihaittojen ehkäisijänä. Monet jopa kyseenalaistivat Veikkauksen yksinoikeuden rahapelien kotimaisena järjestäjänä, koska monopolin EU-oikeutus perustuu juuri pelihaittojen torjuntavastuuseen.

Yhtiöltä ei voida edellyttää sekä tuloksen että vastuun maksimointia.

Nopeana vastauksena kritiikkiin Veikkaus ilmoitti lisäävänsä johtonsa palkitsemisjärjestelmään pelihaittojen kehittymistä seuraavan vastuullisuusmittarin. Valmisteille sysättiin myös eettisen neuvoston perustaminen.

Torstaina Kallasvuo valaisi lisää keinoja, joilla Veikkaus yrittää nyt nöyrästi paikata mainettaan. Yhtiö muun muassa luopuu suuresta määrästä rahapeliautomaattejaan ja vähentää merkittävästi mainontaansa. Hallituksen poliitikkojäsenet korvataan asiantuntijoilla, joiden uskotaan vahvistavan vastuullisuutta yhtiön toiminnassa. Henkilöstön bonukset voivat jatkossa myös pienentyä, jos pelihaittojen osoitetaan lisääntyneen.
 

Kalasvuo varoitteli, että uudistukset heikentävät Veikkauksen markkinaosuutta ja tulosta. Se oli selvä viesti omistajalle, jonka on nyt varauduttava siihen, että Veikkauksen sille vuosittain tilittämä miljardipotti kutistuu selvästi.

Veikkauksen tuottojen väheneminen on huono uutinen myös muiden muassa urheilulle, kulttuurille, tieteelle ja kolmannen sektorin järjestöille, jotka tukeutuvat vahvasti rahapelien poikimiin avustuksiin. Se on silti hinta, joka joudutaan maksamaan, jotta Veikkaus voi nykyistä tehokkaammin pyrkiä ehkäisemään haittoja, joita yhtiön tuotteet kaupaksi käydessään aiheuttavat.

Paateron toiminta viestittää valtiovallankin ymmärtäneen, ettei Veikkaukselta voida yhtä aikaa odottaa sekä tuloskunnon että vastuunkannon maksimointia. Jos toista halutaan korostaa, toisesta on pakko tinkiä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi