Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Iitin toive taitaa vihdoin toteutua

Valmistumassa oleva KymiRing on tuorein osoitus Iitin ja Päijät-Hämeen toiminnallisesta yhteydestä. Kuva: Juha Peurala

Iitin kunnan ja kuntalaisten suuren enemmistön pitkäaikainen haave näyttää vihdoin olevan toteutumassa. Antti Rinteen (sd.) hallituksen odotetaan täyttävän torstaina viiden kunnan toiveen maakunnan vaihtamisesta. Joukossa on Iitti, joka mielii muuttaa Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen.

Kyse on toivottavasti onnellisesta lopusta prosessille, jonka Iitin kunnanvaltuusto sysäsi liikkeelle jo vuonna 2011. Sen taustalla oli Iitissä herännyt tarve varmistaa, että asukkaat pääsevät jatkossakin nauttimaan Päijät-Hämeen keskussairaalan hyviksi havaituista palveluista.

Iitti on iät ja ajat ollut nykyisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja sitä edeltäneiden kuntayhtymien jäsenkunta. Tällä vuosikymmenellä virinneet hallinnolliset uudistukset saivat iittiläiset pelkäämään, että kunta saattaisi löytää itsensä jonain päivänä samasta sairaanhoitopiiristä kuin kymiläiset naapurinsa. Torjuakseen tämän uhan Iitti päätti ryhtyä hakeutumaan virallisestikin osaksi Päijät-Hämettä.

Vuosikymmen on vierähtänyt lopuilleen, mutta Iitti kuuluu yhä Kymenlaaksoon. Alexander Stubbin (kok.) hallitus tyrmäsi maakuntavaihdoksen viime töinään keväällä 2015, koska sen mielestä iittiläiset suuntautuivat työssäkäynnissään ja asioinnissaan enemmän Kouvolaan kuin Lahteen päin.

Päijät- Hämekin hyötyy.

Iittiläiset olivat toista mieltä ja järjestivät syksyllä 2015 kansanäänestyksen, jonka tulos oli murskaava Päijät-Hämeen puolesta. Uusi mahdollisuus avautuikin nopeasti, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus näytti Iitille jo alustavasti vihreää valoa luvattuaan valmistelemansa sote-uudistuksen yhteydessä noudattaa maakunnan vaihtamista mielivien kuntien tahtoa ”painavista syistä”.

Sote jäi Sipilänkin hallitukselta tekemättä, ja sen mukana näytti hautautuvan myös Iitin haave. Kunnassa on silti jaksettu pitää asiaa vireillä uudenkin, demarivetoisen hallituksen aikana. Edes hyvinvointiyhtymän nykyiset talousvaikeudet eivät ole horjuttaneet Iitin tahtoa.

Nyt näyttää siltä, että sinnikkyys tuottaa tulosta ehkä jopa nopeammin kuin Iitissä uskallettiin odottaa. Arvailujen varassa on parhaassa tapauksessa enää, tuleeko Iitistä osa Päijät-Hämettä vuoden 2020 vai 2021 alusta.

Iitin ohella myös Päijät-Häme hyötyy siitä, että maakunta vahvistuu uudella kunnalla. Yrittäjähenkinen Iitti on aina ollut henkisesti ja nykyään myös toiminnallisesti osa Päijät-Hämettä, mistä KymiRing on tuorein osoitus. Kunnassa on 6 700 asukasta ja melkein yhtä monta äänestäjää. Lisäys helpottanee tulevissa vaaleissa päijäthämäläisten ehdokkaiden asemia Hämeen vaalipiirin sisäisessä kilpailussa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi