Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Abikursseista hyvä bisnes

Todistusvalinta on ensi vuonna pääasiallinen väylä korkeakouluopintoihin pääsykokeiden sijasta. Yliopistojen ja korkeakoulujen pääsykoeuudistusta perusteltiin tasa-arvoa lisäävänä.

Pääsykokeisiin valmentavat kurssit ovat olleet kalliita ja siksi monien ulottumattomista, joten painoarvon siirtämisellä todistuksen arvosanoihin haluttiin turvata kaikille samanlaiset mahdollisuudet korkeakouluopintoihin, on vanhemmilla varaa kustantaa valmennuskurssit tai ei.

Tällä haavaa näyttää siltä, että yritysten tarjoama, maksullinen valmennus on siirtymässä pääsykoevalmennuksesta ylioppilaskoevalmennukseen. Abikurssien suosio on kasvanut niin merkittävästi, että alan yritykset hyötyvät uudistuksesta.

Etenkin pitkän matematiikan ja äidinkielen abikursseilla on kysyntää, sillä valintauudistuksessa näistä aineista saa paljon pisteitä.

Valmennuskursseja tarjoavista yrityksistä Eximia, TutorHouse ja Valmennuskeskus kertovat samaa tarinaa: Abikurssien suosio kasvaa ja samalla kasvaa yritysten liikevaihto (ESS 19.8.).

Abikurssien suosio on kasvanut niin merkittävästi, että alan yritykset hyötyvät uudistuksesta.

Yritykset ovat tehneet totta kai aivan oikein ja reagoineet tilanteen muutokseen muokkaamalla tarjontaansa. Kummastuttaa vain, jos korkeakoulu­valintojen uudistuksesta vastanneet eivät nähneet samaa ennakolta.

Todistuspohjainen valinta on yliopistoille ja korkeakouluille ilman muuta helpompi kuin pääsykokeiden järjestäminen ja koevastausten arviointi. Pääsykoekirjojen pänttäämisessä on ollut puolestaan se etu, että ne ovat alustavasti perehdyttäneet opiskeltavaan alaan. Tällöin on viimeistään voinut ratkaista, onko ala itselle oikea, ja toisaalta motivaatio on näkynyt koepisteissä.

Todistusvalinnan lähtökohtana on varmasti se ajatus, että kaikki saavat lukiossa samantasoisen opetuksen ja samanlaisen pohjan ylioppilaskokeisiin. Ihannetilanteessa näin onkin, mutta on lukio-opiskelijoita, jotka tarvitsevat henkilökohtaisempaa opetusta tai lisäpreppausta joihinkin osa-alueisiin.

Lisäkurssien käyminen voi tuottaa etua, mutta kaikilla pitää olla jo omassa lukiossaan mahdollisuus lisäopetukseen, jos kokee sitä tarvitsevansa. Etenkin pitkän matematiikan korostuminen opiskelijavalinnoissa voi vaatia sen opetukseen lisää resursseja.

Vielä ei ole näyttöä siitä, millainen vaikutus maksullisten abikurssien käymisellä on opiskelupaikan saamiseen. Toivoa sopii, että uudistus aidosti lisää opiskelijavalintojen tasa-arvoa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi