Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Julkinen haku on oikea ratkaisu

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen päätti panna ympäristö­pääkaupunkihankkeen johtajan paikan julkiseen hakuun. Kuva: Elena Liseytseva

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen teki maanantai-iltana oikean ratkaisun, kun hän ilmoitti, että Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaa haetaan sittenkin julkisella haulla. Asia nousi otsikoihin perjantaina, kun kaupunki tiedotti Timosen nimittäneen hankkeen johtajaksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) ja ohjelmajohtajaksi Lahden ympäristöjohtajan Saara Vauramon.

Ihmetystä herätti etenkin tapa, jolla ennen eduskuntavaaleja päivätyönsä jättänyt Bruneau nostettiin hyväpalkkaiseen projektitehtävään ilmoitusasiana ilman sen kummempia hakumenettelyjä. Bruneaun nimeäminen tehtävään tuli yllätyksenä monille hänen oman valtuustoryhmänsä kokoomuslaisille. Hämmentävää epäselvyyttä tuntui olevan myös siitä, miten asia oli ollut esillä edellisessä kaupunginhallituksen kokouksessa (ESS 18.8.).

Viikonlopun aikana paine menettelyä kohtaan kasvoi sen verran suureksi, että Timonen päätti peruuttaa asiassa ja panna johtajan paikan avoimeen kahden viikon hakuun. Asiasta kerrottiin tiistaina. Vauramo jatkaa ohjelmajohtajan tehtävässä suunnitellusti.

Pienen piirin junttausten ajan soisi olevan jo Lahdessakin ohi.

Ympäristökaupunkihankkeen johtajan avoimella haulla paikataan syntynyttä hämyistä kuvaa ja samalla kartoitetaan ympäristöpääkaupunkivuoden kiinnostavuutta rekrytointimarkkinoilla.

Merkittävää on, että Bruneaun pätevyyttä ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi ei juuri kiistetä. Päinvastoin, hänellä on kokemusta vaativista työtehtävistä ja Bruneau tuntee ympäristöpääkaupunkihankkeen taustat perinpohjaisesti. Bruneau on avoimenkin haun kautta hyvin mahdollinen valinta hankkeen johtajaksi. Siksi on erinomaista, että hän on ilmoittanut aikovansa edelleen hakea johtajan paikkaa.

Vaikka tarpeellinen korjausliike on nyt tehty, on edelleen syytä ihmetellä, miksi valittuun nimitysmenettelyyn alun perin päädyttiin. Kuten toimittaja Erno Laisi (ESS 17.8.) kommentissaan kirjoitti, annettiin menettelyllä ympäristöpääkaupunkihankkeen arvostelijoille uusi lyömäase. Sama koski tietysti myös poliitikkojen arvostelijoita. Syytökset hyvä veli ja sisar -verkostoista sinkoilivat välittömästi.

On ymmärrettävää, että ympäristöpääkaupunkivuoden valmistelut halutaan käyntiin mahdollisimman nopeasti. Harkinta pikanimityksen taustalla oli silti täysin riittämätöntä.

Pienen piirin junttausten ajan soisi olevan jo Lahdessakin ohi. Päinvastoin kaivataan entistä suurempaa läpinäkyvyyttä ja avoimuutta – niin ympäristöpääkaupunkihankkeessa kuin hallinnossa yleensäkin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi