Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ensiksi lämpiää Lintilän riihi

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) valmistelee tällä viikolla ensimmäisen budjettinsa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtion ensi vuoden talousarvion valmistelussa harpataan tällä viikolla askel eteenpäin, kun valtiovarainministeriön virkamiehet kokoontuvat tiistaina omaan budjettiriiheensä tuoreen valtiovarainministerin Mika Lintilän (kesk.) johdolla.

Valmista jälkeä odotetaan viimeistään perjantaiksi, jolloin ministeriön on määrä julkaista ehdotuksensa. Syyskuussa budjetti etenee Antti Rinteen (sd.) hallituksen riiheen ja sieltä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Budjettiriihet ovat viime aikoina tarjonneet selvästi vähemmän dramatiikkaa kuin joskus takavuosina. Tästä voi kiittää tai syyttää nykyistä käytäntöä, jossa hallituksen tehtävänä on syksyllä lähinnä sovittaa budjettiesitys raameihin, jotka hallitus itse on jo kevätpuolella lyönyt lukkoon kehysriihessään.

Aina vaalivuosina ilmassa on kuitenkin keskimääräistä enemmän jännitystä, kun riihen lämmittää ensimmäistä kertaa uusi hallitus uusine ministereineen.

Talouskasvu on hidastumassa selvästi.

Lintilälle tosin ehti karttua kokemusta jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen budjettiriihistä ex-elinkeino­ministerinä. Rinteen hallitus kuitenkin korostaa mielellään tekevänsä täysin päinvastaista politiikkaa kuin Sipilän hallitus. Siksi se tuskin tuntee mitään velvollisuutta pitäytyä tarkasti edeltäjänsä käsialaa olevissa budjettikehyksissä. Tämän tietäen odotettavissa saattaa nyt olla yllätyksiä viimeistään siinä vaiheessa, kun hallituksen riihi syyskuussa lämpiää.

Hallituksen intoa kasvattaa menoja tosin hillinnee tietoisuus siitä, että talouskasvu on hidastumassa selvästi luvuista, joiden varaan hallitusohjelma keväällä rakennettiin. Tästä seuraa, että hallituksen on entistä vaikeampi yltää 75 prosentin työllisyystavoitteeseensa, minkä hallitus on asettanut edellytykseksi useiden tavoittelemiensa uudistusten rahoittamiselle.

Tämä kohtalonyhteys pakottaa hallituksen pohtimaan päänsä puhki, miten työelämän ulkopuolelle jääneet ja jättäytyneet kansalaiset saataisiin houkuteltua takaisin töihin. Keinovalikoima on aiempaa rajoitetumpi, sillä etuuksia leikkaavat sanktiot hallitus on jo ehtinyt sulkea siitä pois. Aktiivimallin leikkurikin pantaneen kohta roskakoriin.

Niin huonoiksi suhdanteet tuskin ehtivät kääntyä, että tämä hallitus lähtisi leikkaamaan julkisia menoja monen edeltäjänsä tavoin. Päin vastoin, mitä vaatimattomammaksi kasvu näyttää jäävän, sitä varmemmin hallitus turvautunee elvyttävään politiikkaan parhaiden keynesiläisten oppien mukaisesti.

Miinuskorot ja valtion omaisuuden poikimat osinkotulot luovat sopivat edellytykset investoida esimerkiksi väylien rakentamiseen jopa suunniteltua enemmän.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi