Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kello käy, eikä päätöksiä näy

Monet ympäristöasiantuntijat kiirehtivät turpeen polton lopettamista IPCC:n tuoreimman raportin kirittäminä. Kuva: Roni Rekomaa

Hallitusten ilmastopaneeli IPCC julkaisi viime syksynä ilmastonmuutoksesta tieteellisen raportin, jonka hälyttävä viesti herätti laajaa ja ansaittua huomiota. Raportin mukaan maapallon keskilämpötilan nousu voidaan vielä rajata siedettäviin lukemiin. Tämä kuitenkin edellyttää, että ihmiskunta kykenee tekemään nopeasti ison muutoksen kuluttavaan elämäntapaansa.

Raportti nosti ilmastonmuutoksesta käytävän keskustelun uudelle tasolle. Keskustelu jatkuu yhä, mutta vaikka kello käy, riittävän koviin päätöksiin se ei juuri ole vielä johtanut.

Tällä viikolla IPCC löi lisää pökköä pesään. Torstaina julkaisemassaan tuoreimmassa raportissaan se kiinnittää vakavaa huomiota seikkaan, joka on jäänyt fossiilisten polttoaineiden varjoon pohdittaessa ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kyse on maankäytöstä, josta on peräisin liki neljännes ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.

Ilmastopaneeli löi lisää pökköä pesään.

Siksi siihen on tehtävä perusteellisia muutoksia yksin ihmiskunnan ruokaturvan varmistamiseksi.

Esimerkiksi maa- ja metsätalous sahaa hiilinielua pienentävällä maankäytöllä omaakin oksaansa ilmastomuutoksen kiihtymisen heikentäessä jo tuotantoa monin paikoin. Samaan syntiin syyllistyvät myös kuluttajat, joille tuotetusta ­ruuasta runsas neljännes menee hukkaan rasittaen siten täysin suotta muutenkin runsaasti päästöjä aiheuttavaa tuotanto- ja kuljetusketjua.

IPCC:n tuoreinkin raportti on saanut monet kotimaiset asiantuntijat ja järjestöt peräämään omilta päättäjiltämme konkreettisia päätöksiä siinä esille nostettujen uhkien torjumiseksi. On ehditty vaatia muun muassa maatalouden tuotantotapojen uudistamista, turpeen polton pikaista lopettamista, metsähakkuiden vähentämistä ja tukipolitiikan uudistamista kestävämpää maa- ja metsätaloutta kannustavaksi.

Antti Rinteen (sd.) tuoreen hallituksen ohjelmaa on luonnehdittu, eikä syyttä, poikkeuksellisen kunnianhimoiseksi, mitä tulee ilmastonmuutoksen torjumiseen. Toteutuessaan hallitusohjelma olisi vastaus useimpiin vaatimuksiin, joita asiantuntijat päättäjiltä nyt edellyttävät.

Hallituksen haaste on tässäkin kokonaisuudessa siinä, kykeneekö se muuttamaan ohjelmansa tavoitteet todellisiksi teoiksi. Jo nyt keskusta ja vihreät ovat ehtineet kinastella siitä, miten ohjelmaa pitäisi tulkita esimerkiksi hakkuiden osalta. Lisäjännitteitä lienee luvassa, kun tai jos ilmastopoliittisten uudistusten selvittelystä aikanaan edetään konkreettiseen päätöksentekoon.

Hallituksen paineita lisää, että päätösten kanssa ei olisi varaa vitkastella meillä eikä muualla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi