Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kömpelyyttä vai profiilinnostoa?

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) ohjeistus liittyi aiempien vuosien harjoituksiin. Kuva: Agata Anttonen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) aiheutti pienimuotoisen myräkän vesilasissa, kun hän ohjeisti tuoretta puolustusvoimain komentajaa Timo Kivistä. Rinne sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa viikko sitten, että on tärkeää, että komentajan asema on ymmärretty oikealla tavalla ja että Suomessa häntä ei heiluta koiraa vaan koira häntää tarvittaessa.

Rinteen voimakas ulostulo oli paitsi poikkeuksellinen myös yllättävä. Vaille selitystä jäi, miksi hän sen sanoi näin. Mihin ­asiaan ja ketä kohtaan hänen ripityksensä erityisesti liittyi?

Ensimmäinen reaktio ymmärrettävästi oli, että viesti oli suunnattu uudelle puolustusvoimain komentajalle. Mutta oliko syytä? Ainakaan Kivisen ura komentajana, joka viime lauantaina oli kestänyt runsaat kaksi päivää, ei antanut aihetta epäillä moista.

Ehkäpä Rinne halusi muistuttaa komentajaa tiedonkulun vallitsevasta käytännöstä.

Rinne itsekin selitti myöhemmin tällä viikolla, että kritiikki ei kohdistunut suoraan Kiviseen vaan taustalla olivat aiempina vuosina tapahtuneet poliitikkojen ja virkamiesten väliset näkemyserot puolustusvoimien harjoitustoiminnasta.

Tällaisia tapauksia löytyy muutamia. Talvella 2015 nousi kohu Viron Ämarin sotaharjoituksesta, jonne Suomi sai suullisen kutsun USA:n ilmavoimien Euroopan komentajalta. Vuotta myöhemmin kiisteltiin Yhdysvaltain panssaroitujen ajoneuvojen osallistumisesta Suomen maaperällä käytyyn Arrow-harjoitukseen.

Näitä tapauksia yhdistää ongelma tiedonkulussa virkamiesten ja poliitikkojen välillä. Joko tieto tuli hitaasti tai se muuttui harjoitusten edetessä.

Tältä taustalta Rinteen lausuma lehdessä ei liene ollut tarkoitettu niin dramaattiseksi kuin se keskustelussa nousi. Ehkäpä Rinne vain halusi muistuttaa uutta komentajaa tiedonkulun vallitsevasta käytännöstä, jota on korjattu näiden kahden sotaharjoituksen jälkeen. Se, että Rinne sanoi asian niin topakasti julkisuuteen, oli joko kokemattomuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa tai sitten yritys nostaa profiilia. Pääministeri johtaa ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa. Kahden edellisen hallituksen aikana se on päässyt vähän unohtumaan. Tasavallan presidentti on päinvastoin korostanut omaa rooliaan, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti (tauko) yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Rinne saattoi antaa repliikkinsä julki siksi, että hän yrittää palauttaa valtioneuvoston ja siten pääministerin roolia ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteisessä johtamisessa. Kokonaan toinen kysymys on, kuinka helposti valta-asemaa on otettavissa takaisin presidentiltä, joka on sen taitavasti itselleen rakentanut.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi