Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kiky varjostaa liittokierrosta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) toivoi ilmeisen turhaan työmarkkinajärjestöiltä keskitettyä ratkaisua kiistaan kiky-tuntien jatkosta. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelurupeamista on aina ollut helppo ennustaa vaikeita, talouden suhdanteista riippumatta. Tälläkään kertaa ei tarvita suuria ennustajan lahjoja povatakseen, että syksyllä alkava liittokierros tuskin tulee olemaan mikään läpihuutojuttu.

Suomenkin talouskasvua uhkaavien maailmanlaajuisten epävarmuustekijöiden lisäksi liittokierrosta varjostaa hankalaksi tiedetty kotikutoinen ongelma. Kyse on viime vaalikaudella solmittuun kilpailukykysopimukseen sisältyvistä ylimääräisistä työtunneista, joiden jatkosta työnantajien ja palkansaajien näkemykset poikkeavat jyrkästi toisistaan.

Kiky-sopimuksessa jatkettiin useimpien palkansaajien vuosittaista työaikaa 24 palkattomalla tunnilla yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Kolmivuotisen sopimuskauden käännyttyä lopuilleen monilla aloilla on alettu kiistellä siitä, sovittiinko nämä kiky-tunnit pysyviksi vai pitikö niiden olla voimassa vain yhtä kauan kuin itse sopimuksen.

Poikkeus on teknologiateollisuus, jossa työajan lisäys kirjattiin sopimuksen lisäpöytäkirjaan. Siten se oli irtisanottavissa, minkä työntekijäpuoli myös teki h­yvissä ajoin. Muilla aloilla erimielisyyksiä ei ole vielä kyetty ratkaisemaan, joten on väistämätöntä, että kissa joudutaan nostamaan pöydälle viimeistään syksyn liittokierroksella.

Kissa joudutaan nostamaan pöydälle syksyllä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) tosin toivoi viimeksi keskiviikkona, että järjestöt lähtisivät vielä yhdessä ja keskitetysti hakemaan ratkaisua tähän kysymykseen, jotta se ei vaikuttaisi kielteisesti itse liittokierrokseen. Pääministerinä hän tietenkin haluaisi liittokierroksen sujuvan mahdollisimman kitkattomasti, vaarantamatta hallituksen talous- ja työllisyys­tavoitteiden toteutumista.

Entisenä ay-johtajana Rinteen olisi silti pitänyt muistaa, että vähiten järjestöt toivovat hallitukselta sekaantumista niiden keskinäisiin neuvotteluihin –  eritoten, jos hallituksella ei edes ole tarjottavanaan palkkaratkaisua tukevia verohelpotuksia.

Tämän vanhan totuuden toisti keskiviikkona Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle. Hän myös torjui jyrkästi Rinteen ehdotuksen, jossa työnantajien korvaan särähti eritoten maininta ”keskitetystä” ratkaisun hakemisesta kiky-riitaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto päätti jo kolmisen vuotta sitten haudata keskitetyt työmarkkinaratkaisut, eikä niitä Helteen mukaan enää kaiveta takaisin kuopastaan. Siksi kiky-tuntienkin kohtalo ratkaistaneen vasta liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa kaikkien muiden osapuolia hiertävien kysymysten ohessa, mikä ei ainakaan nopeuta kierroksen valmistumista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi