Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Veronpalautukset etuajassa

1,7 miljoonaa suomalaista sai eilen mukavaa postia verottajalta. Kuva: Vesa Moilanen

Tiistai oli keskimääräistä mukavampi päivä arviolta 1,7 miljoonalle suomalaiselle, joiden pankkitilille napsahtivat yhteensä runsaan 800 miljoonan euron veronpalautukset. Samalla tehtiin historiaa, sillä veronpalautukset maksetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa useampana kuin yhtenä ajankohtana, sitä mukaa kuin verotus valmistuu.

Jo heinäkuussa palautuksia kuten myös niin sanottuja mätkyjä ehtivät saada ammatin- ja liikkeenharjoittajat. Tiistaina vuorossa oli suuri joukko palkansaajia ja eläkeläisiä. Iso potti on luvassa myös syyskuussa, jolloin runsaan miljoonan suomalaisen jaettavaksi riittää vielä 1,3 miljardia euroa.

Uudistettu maksuaikataulu tiesi sitä, että tiistai oli myös jännittävä päivä kauppiaille, joille kuluttajien käyttäytyminen muuttuneessa tilanteessa oli etukäteen suuri arvoitus.

Kuluttajien käyttäytyminen uudessa tilanteessa oli arvoitus.

Kun palautukset aiemmin maksettiin aina kaikille samana päivänä joulukuussa, kauppiaat saattoivat kokemuksensa perusteella luottaa niiden aikaansaavan takuuvarman lisäpiikin joulumyyntiinsä. Kuluttajien ostovoiman hetkellisen vahvistumisen tiedettiin vauhdittavan varsinkin isompia ja kalliimpia hankintoja.

Nyt koittaneessa uudessa tilanteessa kauppiaat saattoivat vain toivoa, että veronpalautukset alkavat poltella kuluttajien tilillä yhtä kuumasti kuin ennen joulukuussa, vaikka nyt eletään vasta elokuuta.

Varmimmaksi vakuudeksi monet kauppiaat ajoittivat ilmoituskampanjoitaan ja erikoistarjouksiaan tälle viikolle siinä toivossa, että hekin pääsisivät osalliseksi palautusten mahdollisesti aiheuttamasta loppukesän kulutusjuhlasta.

Tosin kokonaan ilman ulkoista vetoapua ei kaupan ala tälläkään kertaa jäänyt. Erilaisten elektronisten laitteiden myynti vilkastuu näinä aikoina perinteisesti muutenkin, kun koulut alkavat. Nyt maksetut veronpalautukset saattavat vauhdittaa älypuhelinten, tablettien ja muiden vempainten kauppaa entisestään nyt, kun monilla opiskelijoilla tai heidän vanhemmillaan on tilillään ”ylimääräistä” rahaa niiden hankkimiseen.

Tarkasti ottaen veronpalautuksissa ei tietenkään ole kyse mistään ylimääräisestä vaan verovelvollisen omasta rahasta, jota hän on ikään kuin lainannut verottajalle edellisenä vuotena kuitatakseen potin sitten seuraavana takaisin itselleen.

Tästä lähtien nämä säästöt voidaan realisoida jo loppukesästä, minkä seurauksena kauppiaat joutuvat loppuvuodesta jännittämään, mikä vaikutus joulumyyntiin on sillä, etteivät veronpalautukset enää silloin kiihdytä kaupantekoa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi