Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vihapuhe lietsoo joukkomurhia

Yhdysvaltain liput liehuivat Washingtonissa puolitangossa kunnioittaen viikonlopun joukkoampumisten uhreja. Kuva: Eric Baradat

Tapahtumasarja on tällä vuosikymmenellä tullut valitettavan tutuksi eri puolilla läntistä maailmaa. Valkoista ylivaltaa kannattava nuori mies tappaa ison joukon tavallisia ihmisiä, jotka edustavat jotain vähemmistöä tai vastakkaista aatesuuntaa. Ennen karmeaa rikostaan tekijä lataa verkkoon rasistisen manifestin ylistäen siinä monia edeltäjiään.

Viikonloppuna murhenäytelmä toistui El Pasossa, Yhdysvalloissa, missä 24-vuotias valkoinen mies ampui kuoliaaksi 20 ihmistä ja haavoitti 26:ta. Uhreikseen hän valikoi latinoja. Ampuja julkaisi manifestinsa samalla maahanmuuttovastaisella verkkosivustolla kuin aiemmin tänä vuonna Kaliforniassa ja Uuden Seelannin Christchurchissa joukkomurhan tehneet nuoret valkoiset miehet.

Christchurchinkin ampujaa ylistettiin verkon pimeimmillä sivustoilla Suomea myöten. Hän oli manifestissaan kertonut inspiroituneensa muiden muassa Anders Behring Breivikistä, 77 ihmistä yhdellä kertaa surmanneesta norjalaisesta.

Breivikistä on tullut monen muunkin joukkoampujan ja heitä ihannoivien äärioikeistolaisten esikuva eri puolilla maailmaa. El Pason murhenäytelmä on kuitenkin kiihdyttänyt, eikä aiheetta, keskustelua siitä, kuinka suuren vastuun joukkomurhista kantavat myös populistiset poliitikot, joiden lausunnot eivät räikeimmillään paljon poikkea verkon syövereissä viljeltävästä vihapuheesta.

Trump ei voi täysin väistää vastuutaan.

Presidentti Donald Trump on luonnehtinut meksikolaisia murhaajiksi ja raiskaajiksi perustellessaan, miksi maiden rajalle pitäisi rakentaa muuri. Vaikka Trump tuomitsi El Pason iskun ja pyrki esiintymään tavallista rakentavammin, hänen poliittiset vastustajansa vierittivät vastuuta presidentin niskoille. El Pasosta kotoisin oleva demokraatti Beto O’Rourke syytti suoraan Trumpia rasistiksi, joka rasismia lietsoessaan antaa oikeutuksen vihalle ja väkivallalle.

Yhdysvaltain repivässä poliittisessa ilmapiirissä olisi ollut yllätys, jos demokraatit eivät olisi ottaneet Trumpia maalitaulukseen tässäkin tapauksessa. Totta silti on, ettei Trump voi täysin väistää vastuutaan maassaan hälyttävällä tavalla yleistyneistä poliittisista väkivallanteoista. Jos korkea poliittinen johtaja ei tuomitse ääriliikkeitä vaan päin vastoin puhuu tavalla, joka voidaan tulkita niiden motiivien ymmärtämiseksi, ei kannata ihmetellä, miksi ääriajattelun aivopesemät nuoret miehet turvautuvat yhä herkemmin äärimmäisiin tekoihin puolustaakseen asemaansa, jonka he kuvittelevat olevan uhattuna.

Kysymys ei ole ajankohtainen vain Yhdysvalloissa, vaan sitä on syytä pohtia vakaavasti myös muualla, aina Suomea myöten.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi