Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Neliöhinnoista vetovoimatekijä

Lahteen kannattaa houkutella tulijoita myös muita suuria kaupunkeja edullisemmilla asumiskustannuksilla. Kuva: Pirjo Kamppila

Jos kaupunkien vetovoimaa mitattaisiin ja vertailtaisiin asumiskustannusten edullisuudella, Lahti kuuluisi suomalaisten asumiskeskittymien eliittiin. Suurten kaupunkien joukossa Lahti erottuu edukseen huomattavasti halvemmilla asuntojen hinnoilla.

Tilastokeskuksen mukaan vanhoista kerrostaloyksiöistä piti viime vuonna maksaa Lahdessa keskimäärin 2 107 euroa neliöltä. 30 neliön yksiö irtosi siten runsaalla 60 000 eurolla. Tampereella vastaavasta asunnosta olisi pitänyt maksaa 90 000 euroa, Espoossa 120 000 euroa ja Helsingissä peräti 180 000 euroa.

Suurimpien kaupunkien vertailussa vain Kouvola ja Pori jäivät Lahden taakse. Porissa 30 neliön yksiö maksoi viime vuonna keskimäärin 45 000 ja Kouvolassa 30 000 euroa.

Ympäristöön ja mielikuviin vaikuttaminen on maratonmatka.

Kahteen edullisempaan kaupunkiin verrattuna Lahti on kuitenkin omaa luokkaansa. Erikoiskaupan tarjonta ja pääkaupunki­seudun läheisyys on Lahdessa aivan toista kuin Kouvolassa tai Porissa. Asuntojen edullisuutta voi selittää sillä, että Lahti ei perinteisesti ole ollut niin vetovoimainen kaupunki kuin pääkaupunkiseudun alue, Tampere, Turku ja muut yliopistokaupungit. Opiskelu- ja työpaikkojen tarjonnalla on vaikutusta. Lisäksi muuttohalukkuuteen vaikuttaa mielikuva ­alueen tilasta ja tulevaisuudesta.

Lahden maine työttömyyden ja huume­ongelman tyyssijana ei ole vetovoimatekijä. Vanhalle pohjalle rakentunut mielikuva muuttuu hitaasti. Valinta Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi voi kuitenkin muuttaa paljon, jos titteli osataan hyödyntää oikein. Se on vuosien hanke, joka kannustaa ja pakottaakin kaupungin päättäjiä, yrityksiä ja asukkaita rakentamaan asuinympäristöstään entistä viihtyisämmän. Siihen vaaditaan ajattelutavan muutosta, konkreettisia tekoja ja saavutuksista viestimistä.

Lähtökohta on hyvä, sillä yhteiseen tulevaisuuden tekemiseen voi odottaa myös valtion apua, jota ei takavuosina ole Lahden suunnalla liiemmin näkynyt. Euroopan vihreitä pääkaupunkeja on vain yksi kerrallaan maailmassa. Moni paikkakunta voi vedota sijaintiin ja luontoon, mutta vain yksi tähän titteliin.

Vesijärvestä on saatu puhdas vuosikymmenten yhteisellä tekemisellä. Yritykset ovat lähteneet hankkeeseen joukolla mukaan. Nyt Lahdella on etsikkoaika panostaa markkinointiin tulevana ympäristöpääkaupunkina.

Ympäristöön ja mielikuviin vaikuttaminen on maratonmatka. Sen sijaan edulliset asumiskustannukset ovat tässä ja nyt. Sitä ei kannata unohtaa, kun uusia tulijoita houkutellaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi