Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kuninkuusravit palaa taas kotiin

Saran Salama ja Tapio Perttunen tavoittelivat kruunua, kun Kuninkuusravit järjestettiin viimeksi Lahdessa 2003. Kuva: ESS-arkisto / Matti Saira

Tulevaa viikonloppua on luonnehdittu urheilukesän ­superviikonlopuksi, sillä samaan aikaan järjestetään eri puolilla maata muiden muassa MM-ralli, yleisurheilun Kalevan kisat sekä Kuninkuusravit.

Kuninkuusravien myötä myös Päijät-Häme pääsee tänä ­kesänä vahvasti osalliseksi superviikonlopusta, sillä tämä raviurheilumme­ vuosittainen suurtapahtuma pidetään nyt ­Lahdessa, järjestyksessään jo 13. kerran.

Kuninkuusravit palaavat jälleen takaisin synnyinkotiinsa, sillä maamme kaikkien aikojen ensimmäiset viralliset Kuninkuus­ravit nähtiin juuri Lahdessa 95 vuotta sitten. Kuninkaan kruunun sai kesällä 1924 osakseen Evert Järvisen ohjastama Huovi. Ravikuningattarien aika koitti vasta paljon myöhemmin.

Lahden vahvasta roolista Kuninkuusravien alullepanijana kertoo, että tapahtuma järjestettiin täällä peräti seitsemän kertaa peräkkäin, ennen kuin se vietiin ensimmäisen kerran muualle Suomeen. Sotien jälkeen Kuninkuusraveja on ravattu Lahdessa samaan tahtiin kuin täällä on hiihdetty ja hypätty pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoja, viimeksi 2003.

Tapahtuma on piristävä lisä matkailulle.

Hiihdon MM-kisat ovat aina olleet lahtelaisista urheilun suurtapahtumista­ suurin ja näkyvin. Kansainvälisessä näkyvyydessä Kuninkuusravit jäävät jälkeen myös jokatalvisille Salpausselän kisoille, mutta yleisömäärässä niiden odotetaan nyt ajavan selvästi ”Salppurin” edelle.

Toki raveissakin on podettu yleisökatoa siitä pitäen, kun pelaajien ei teknologian kehittymisen ansiosta tarvinnut enää vaivautua kilpailupaikalle lyömään vetoa suosikkiensa puolesta. Kuninkuusravit on kuitenkin onnistunut säilyttämään asemansa ravikansan vuotuisina ”kokoontumisajoina”, jotka halutaan nähdä ja kokea paikan päällä. Siten Jokimaallekin odotetaan tulevaksi viikonvaihteeksi yhteensä jopa 60 000:ta maksavaa katsojaa. Se olisi yli kaksi kertaa enemmän kuin viime talvena Salpausselän kisoissa.

Kuninkuusravien monikymmentuhantinen yleisöjoukko ei voi olla ruuhkauttamatta liikennettä Lahdessa ja ympäristössä, ehkä pahoinkin. Riesa on silti siedettävä siihen nähden, kuinka piristävä lisä tapahtuma on täkäläiselle matkailuelinkeinolle­ ­hotellien ja muiden majoituspaikkojen täyttyessä Vääksyä, Vieru­mäkeä ja Artjärveä myöten.

Kuninkuusravit ovat viimeisin todiste Lahden hotelli­kapasiteetin vajavaisuudesta. Osaltaan tätä puutetta paikkaa toteutues­saan Kartanon kylpylähotelli, joka ympärivuotisena kohteena myös vähentäisi Lahden matkailuelinkeinojen riippuvuutta ­Kuninkuusravien kaltaisista suurista, mutta enemmän tai ­vähemmän yksittäisistä yleisötapahtumista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi