Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

EU:n on saatava Unkari kuriin

Pääministeri Viktor Orbán on johtanut Unkarin vaaralliselle tielle. Kuva: Geoffroy Van Der Hasselt

Unkarin valtiollisen johdon viimeaikaiset, täysin perusteettomat hyökkäykset Suomea vastaan ovat häpeällinen osoitus autoritaariseen suuntaan jyrkästi kääntyneen maan nykyisestä tilasta.

Demokratiaansa tarkoituksellisesti rapauttaneen ja vapaan median toimintaedellytyksiä rajoittaneen Unkarin hallinnon hyökkäys suomalaisia instituutioita kohtaan ei ole yllättävää, mutta erittäin paheksuttavaa ja vaarallista.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán väitti taannoin Suomen oikeusjärjestelmän olevan ongelmallinen. Hän myös väitti, että Unkarissa ei minkäänlaisia ongelmia olisi. Aiemmin Unkarin hallinnon talutusnuorassa oleva Origo-lehti ja Orbánin valtiosihteeri Zoltán Kovács arvostelivat niin Suomen oikeusjärjestelmää kuin median vapautta ja toimintaedellytyksiä.

EU on turhan kauan katsonut liian ponnettomana Unkarin vaarallista venkoilua.

Ei ole sattumaa, että Unkari hyökkää Suomen kimppuun juuri nyt. Unkari yrittää epätoivon vimmalla mustata Suomen mainetta, jotta EU-puheenjohtajamaana heinäkuussa aloittanut Suomi ei saisi EU:n rahanjakopolitiikkaan tavoittelemiaan – täysin perusteltuja – muutoksia läpi. Suomi on ehdottanut EU-tukirahojen kytkemistä EU:n tärkeimpien arvojen, kuten oikeusvaltioperiaatteen, noudattamiseen.

Unkarin viimeaikainen propagandatulitus hallituksen ja sen kaappaaman median kautta on malliesimerkki siitä, että Suomen tavoitteet osuvat ongelman ytimeen. Unkari yrittää kääntää ­huomiota pois omista, perustavaa laatua olevista ongelmistaan Suomeen, joka on kaikilla mittareilla Euroopan ja maailman huippua niin oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen, toimivan demokratian ja vapaan median saralla.

EU on turhan kauan katsonut liian toimettomana ja ponnettomana Unkarin vaarallista venkoilua. Sama pätee myös Puolan ja Romanian kohdalla.

Suomen on EU-puheenjohtajuuskaudella tehtävä omalta osaltaan kaikkensa, jotta etenkin Unkarin oikeusvaltio- ja demokratiakehityksen suunta muuttuu sekä vapaan median toimintaedellytykset palaavat takaisin tasolle, jossa niiden pitäisi olla.

Jos Unkari ei muuta toimintatapojaan ja noudata EU:ssa yhteisesti sovittuja periaatteita tai halua jakaa unionin perusarvoja, on tukiruuvia kiristettävä. Kiristysruuvia on väännettävä niin kauan, että unionin suurimpiin nettosaajiin kuuluva maa osoittaa todella haluavansa olla osa EU:ta muistakin kuin taloudellisista syistä. Tilanteen pitkittyessä maan asema EU:n jäsenenä on kyettävä kyseenalaistamaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi