Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Perussuomalaiset nousukiidossa

Jussi-Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kannatus on noussut jo päälle 20 prosentin. Kuva: Roni Rekomaa

Antti Rinteen (sd.) tuore hallitus näyttää yhä nauttivan kansan enemmistön luottamusta, vaikka mielipidemittausten kärjessä komeilevat kaksi suurinta oppositiopuoluetta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Helsingin Sanomien tiistainen gallup mittasi perussuomalaisille jo 20,7 prosentin kannatuksen. Jussi Halla-ahon joukot ovat siis onnistuneet myös heinäkuun helteillä jatkamaan nousukiitoaan, joka alkoi jo vuodenvaihteen tienoilla ja riitti nostamaan puolueen kevään eduskuntavaaleissa kakkossijalle, vain parin kymmenyksen päähän vaalit voittaneesta SDP:stä.

Vaaleissa hyvin menestyneiden puolueiden suosio jatkaa yleensä kasvuaan vaaleja seuraavien kuukausien ajan tasaan­tuakseen vasta ajan mittaan. Voittajan vankkureihin riittää tulijoita, ja nyt tästä ilmiöstä hyötyy perussuomalaiset kuten myös vihreät, joka ainoana hallituspuolueena on onnistunut lisäämään selvästi kannatustaan vaalien jälkeen.

Perussuomalaisten ja vihreiden kannatusta ruokkii myös yhteiskunnallisessa keskustelussa nykyään korostuva maailmankatsomuksellinen vastakkainasettelu, jossa nämä kaksi puoluetta edustavat ääripäitä.

Hallituksella on yhä enemmistön tuki.

Vihreiden kannatuksen reipasta kasvua saa Rinteen hallitus kiittää siitä, että hallituksen viidellä puolueella on edelleen äänestäjien enemmistö – 55,3 prosenttia – takanaan. Vaalivoittaja SDP:n vankkureihin ei uusia kannattajia ole hypännyt, ja yhtä kehnosti on mennyt keskustalla, joka omaksikin yllätyksekseen löysi itsensä myös uudesta hallituksesta murskatappionsa jälkeen.

Viime vaalikausina on tullut tavaksi, että hallituksen kuin hallituksen suosio on suurimmillaan heti vaaleja seuraavina kuukausina. Sitten hallituksen kasvot alkavat väistämättä kulua ja hallituspuolueiden suosio laskea.

Rinteen hallituksen kannalta on huolestuttavaa, että sen johtavien puolueiden kannatuksen jo ennen vaaleja alkanut laskusuhdanne on jatkunut katkeamatta myös vaalien jälkeen. Se enteilee vaikeuksia hallituksen työskentelylle, jota heti alkuun on leimannut puolueiden keskinäinen nokittelu milloin mistäkin hallitusohjelman yksityiskohdasta.

Hallituksen hajoamista saati ennenaikaisia vaaleja olisi silti kovin ennenaikaista povata. Rinteenkin hallitusta pitää tiukimmin koossa tietoisuus siitä, että mitä nopeammin seuraavat vaalit koittavat, sitä todennäköisemmin ne nostavat nykyisen oppo­sition vallankahvaan. Nyt johtavan oppositiopuolueen asema on lukittu ainakin toistaiseksi perussuomalaisille, jota vastaan uutta rooliaan opettelevan kokoomuksenkin on vaikea löytää riittävän tehokkaita aseita.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi