Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vaalirahoittajat pysyvät piilossa

Huomattava osa kansanedustajien vaalirahoista on peräisin tahoilta, jotka eivät ilmene vaalirahoitusilmoituksista. Kuva: JOHANNA ERJONSALO

Kansanedustajien tuoreimmatkin ilmoitukset vaalirahoituksestaan ovat nostaneet esille ongelman, jota ei edes lainsäädännön kiristämisellä ole kokonaan korjattu. Edelleen jää suurelta osin pimentoon, keiden lahjoittamilla rahoilla edustajat paikkansa lunastivat.

Helsingin Sanomat kävi hiljattain lävitse kaikkien valituksi tulleiden sekä varasijalle yltäneiden ehdokkaiden ilmoitukset (HS 24.7.). Lopputulos on karua joskin varsin odotettua kertomaa. Ehdokkaat kokosivat kampanjointiinsa yhteensä lähes kymmenen miljoonaa euroa, josta peräti neljä miljoonaa kertyi ulkopuolisille tuntemattomaksi jääviltä tahoilta.

Samaa viestiä ilmoitukset ovat välittäneet siitä lähtien, kun ehdokkaat velvoitettiin niitä laatimaan. Toki meno on siistiytynyt sitten viime vuosikymmenellä velloneen kohun. Sehän syntyi eräiden poliitikkojen tunnustettua julkisesti, että he ovat jättäneet rahoittajiaan paljastamatta, koska siitä ei silloin seurannut minkäänlaista sanktiota.

Kohu innosti median penkomaan tosissaan poliitikkojen ja puolueiden vaalirahoitusta ja johti myös lainsäädännön tiukentamiseen. Lakia ei kuitenkaan onnistuttu eikä edes haluttu säätää kaiken kattavaksi.

Suurempi läpinäkyvyys olisi paikallaan.

Kansanedustajien ei edelleenkään tarvitse nimetä rahoittajaansa, jos summa jää alle 1 500 euron. Tällä haluttiin hyvässä tarkoituksessa varmistaa, että yksityishenkilötkin tohtivat tukea mieleisiään ehdokkaita leimautumatta tietyn aatesuunnan kannattajaksi. Nopeasti ehdokkaat ja heidän tukijansa oppivatkin livahtamaan heille avatusta porsaanreiästä räätälöimällä tukisummat pääsääntöisesti riittävän pieniksi.

Turhaan lakia ei kiristetty, sillä toisin kuin ennen, nykyään ehdokkaat jättävät ilmoituksensa varsin säntillisesti siinä muodossa ja aikataulussa kuin laki velvoittaa. Näin äänestäjä saa selville vähintään ehdokkaansa vaalibudjetin loppusumman ja suhteen ehdokkaan omien sekä ulkopuolisten rahojen välillä.

Vaalirahoituksessa ei sinänsä ole paljonkaan kyseenalaista, jos kaikki tapahtuu laillisesti. Päin vastoin, ehdokkaiden taloudellisen tukemisen ansiosta yhteisten asioiden hoitaminen ei jää vain rikkaiden yksinoikeudeksi. Nykyistä suurempi läpinäkyvyys olisi silti paikallaan, jotta äänestäjät voisivat nykyistä kattavammin seurata, keiden lauluja poliitikot tehtävässään laulavat, vai laulavatko lainkaan. Piiloon jää edelleen huomattava määrä niin yrityksiä kuin muitakin tahoja, jotka sponsoroivat ehdokkaita. Monet yhdistyksetkin ovat oppineet kätkemään juurensa niin taitavasti, että suuren yleisön on mahdotonta päätellä omin neuvoin, ketkä niiden nimissä poliitikkoja tukevat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi