Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Johnson lietsoo epävarmuutta

Boris Johnsonin kovat puheet ja hallituksen kokoonpano ovat lisänneet kovan brexitin todennäköisyyttä. Kuva: Isabel Infantes

Euroalueen teollisuuden näkymät ovat synkentyneet kesän mittaan siinä määrin huolestuttavasti, että Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti torstaina varautuvansa entistä kovempiin elvytystoimiin talouskasvun turvaamiseksi.

Vielä tällä kertaa EKP tosin piti ohjauskorkonsa ennallaan. Se kuitenkin lisäsi julkistamaansa suhdanne-ennusteeseen selvän viittauksen, jonka mukaan liikepankkien talletuskorkoa painetaan syksyn tullen yhä enemmän miinuksen puolelle. Tällä pyrittäisiin patistamaan liikepankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jotta nämä pääsisivät tekemään ­uusia investointeja.

Sama päämäärä on arvopapereiden osto-ohjelmalla, jonka EKP vihjasi torstaina aloittavansa mahdollisesti uudelleen. Elvytyksen nimissä toteutettu ohjelma lakkautettiin viime vuoden lopulla suhdanteen ollessa silloin vielä suotuisa ja inflaatiovauhdinkin laukattua keskuspankin tavoittelemaa vauhtia.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi vältti dramatisoimasta euroalueen suhdannenäkymiä liiaksi. Taantuman riski on hänestä edelleen hyvin pieni. Nopeaa käännettä parempaan ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Tästä pitää huolen eritoten kauppa- ja geopoliittisten jännitteiden aikaansaama epävarmuus.

Nopeaa käännettä parempaan ei ole näköpiirissä.

Epävarmuus lisääntyi tällä viikolla entisestään pääministerin vaihduttua Britanniassa. Maltillisen Theresa Mayn korvasi populisti Boris Johnson, joka ensi­ töikseen miehitti hallituksensa kovaa brexit-linjaa kannattavilla hengenheimolaisillaan. Uusi hallitus ja Johnsonin rehvakkaat puheet ovat lisänneet todennäköisyyttä sille, että Britannia voi lähteä EU:sta ilman sopimusta määräajan umpeutuessa 31. lokakuuta.

Toki Johnson on uhonnut tekevänsä kaikkensa muuttaakseen edeltäjänsä EU:n kanssa neuvotteleman sopimuksen sellaiseksi, että se menisi vihdoin läpi maan parlamentissa. Ennuste on silti tälläkin kertaa huono. EU:sta on viimeksi tällä viikolla vakuutettu, ettei työllä ja vaivalla neuvoteltua ja kaikkien muiden jäsenmaiden hyväksymää sopimusta ymmärrettävästi enää tässä vaiheessa revitä auki.

EU:n päätä ei ole saanut kääntymään edes Johnsonin uhkaus kovasta brexitistä olkoonkin, että sillä olisi välittömiä kielteisiä seurauksia myös unioniin jäävien maiden talouteen Suomea myöten. Paljon pahemmin sopimukseton brexit koettelisi kuitenkin Britanniaa itseään.

Tämän tosiasian Johnson sivuuttaa jatkaessaan häikäilemättömästi jo ennen kansanäänestystä omaksumallaan katteettomien lupausten linjalla. Ikävä kyllä se tarkoittaa, että ainakin yhtä kauan jatkuu myös epävarmuus euroalueenkin taloudessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi