Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Suomi ja Saksa, vahvat yhdessä?

Talouspiireissä arvuutellaan jälleen, ostaako suomalainen Kone saksalaisen Thyssenkruppin hissiyksikön.

Kilpailijoiden yhdistymisestä on puhuttu tihentyvästi viime syksystä lähtien, viimeksi Helsingin Sanomissa.

Koneen yrittäjällä Antti Herlinillä riittää pähkäilemistä. Riskit ja mahdollisuudet olisivat valtavia. Jopa 15 miljardin euron arvoinen järjestely olisi Nokian Alcatel-Lucent-oston veroinen.

Kone on vaitelias. Yhtiön kerrottiin kesäkuussa varmistaneen rahoituksen hissikaupalle, mutta mitä sanoisivat kilpailuviranomaiset?

Kone on ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Krupp ja Thyssen aiheuttavat historiaa tuntevissa väristyksiä. Ikoniset yritykset ovat lähes teollistumisen aamunkoitosta 1800-luvulta asti olleet talouden selkärankaa Euroopan ­sydämessä. Terästehtaat on tarvittaessa viritetty sotaponnistuksiin.

Monialainen Thyssenkrupp kuuluu nykyään Koneen, amerikkalaisen Otisin ja sveitsiläisen Schindlerin ohella hissialan suurimpiin.

Herlinien perheyritys on nelikon nuorin, mutta kolmeen sukupolveen mahtuu muodonmuutoksia. Muutos hipaisi aikanaan Päijät-Hämettäkin, kun Kone luopui puunkäsittely-yksiköstään Hollolassa. Yksikön perillisiä ovat sellutehtaiden puukenttäprojekteista vastaava itävaltalainen Andritz Lahdessa ja laitevalmistaja, perheyritys Makron Hollolassa. Toiminta on teknis-taloudellisesti menestyvää.

Keskittyminen hisseihin oli viisasta. Kone on myös ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa – eli 1960-luvulta lähtien Kiinassa. Vastaavasti Thyssenkrupp on vahva Amerikassa.

Koneella on valtteja. Se voi tarjota maksuksi omia pörssinoteerattuja osakkeitaan. Mahdollinen arvonnousu hyödyttäisi siten myös myyjäpuolta.

Saksa on perheyritysten luvattu maa. Saksalaiset ovat ostaneet paljon yrityksiä myös Suomesta. Telakka-Meyer tulee etsimättä mieleen. Lahden seudulla muun muassa Bellmer, JRS Pharma ja Dieffenbacher ovat menestyksellisesti jatkaneet ostamaansa liiketoimintaa. Esimerkkien perusteella suomalaisen ja saksalaisen yrityksen toimintakulttuurit voidaan nivoa onnistuneesti yhteen.

Tasaisen vahvasti puksuttava Kone lienee ollut viime vuosikymmenien aikana paras teollisuusyritys Suomessa, vahva tuotekehittäjä ja maailmalla näyttönsä antanut.

Huutokaupassa voittaisi hinta, mutta valintatilanteessa Thyssenkruppin omistajat arvostanevat ostajaa, joka tarjoaa parasta tulevaisuutta hissiyksikölle Saksassa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi