Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Trumpin rasismi käänsi huomion

Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez ja Rashida Tlaib joutuivat Donald Trumpin hampaisiin. Kuva: Alex Wroblewski / AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kirjoitti taannoin Twitterissä, että kongressin neljä edistysmielistä demokraattiedustajaa ovat alun perin maista, joiden hallitukset ovat korruptoituneimpia ja kyvyttömimpiä koko maailmassa, eikä heillä täten ole oikeutta kritisoida Yhdysvaltojen hallintoa. Trump kehotti kongressiedustajia palaamaan takaisin maihin, joista ovat tulleet. Trump jätti mainitsematta, että neljästä hänen tarkoittamastaan kongressiedustajasta kolme on syntyperäisiä yhdysvaltalaisia. Faktoilla ei tunnetusti ole Trumpille tai hänen kannattajilleen suurta – tai oikeastaan edes pientä – merkitystä.

Twiittejä voi hyvällä syyllä kutsua paitsi rasistisiksi myös sovinistisiksi, sillä hän jätti demokraattien tummaihoiset miesedustajat rauhaan. Trumpin tarkoittamat edustajat ovat kaikki tummaihoisia naisia. Puertoricolaiset sukujuuret omaava Alexandria Ocasio-Cortez on syntynyt New Yorkissa. Detroitissa syntynyt Rashida Tlaib on historian ensimmäinen palestiinalaistaustainen nainen kongressissa. Ensimmäisenä afroamerikkalaisena massachusettsilaisena kongressiin valittu Ayanna Pressley on syntyisin Cincinnatista. Nelikon ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella syntynyt on Somaliasta perheineen sisällissodan aikana paennut Ilhan Omar, joka sai Yhdysvaltain kansalaisuuden jo teini-ikäisenä.

Trump kohdisti viestinsä niille kannattajilleen, joiden mielestä ei-valkoinen ei voi johtaa maata, saati olla edes oikea yhdysvaltalainen, vaikka olisikin syntynyt maassa.

Twiittejä voi hyvällä syyllä kutsua paitsi rasistisiksi myös sovinistisiksi.

On vaikea sanoa, onko Trump itse oikeasti rasisti, mutta ainakin hän ymmärtää suuren osan hänen kannattajistaan sitä olevan.

Trump on kutsunut itseään vakaaksi neroksi. Twiittiensä, puheidensa ja tekojensa perusteella Trump on jo vuosia ollut kaikkea muuta kuin vakaa. Hän yrittää etsiä vihollisia sieltä, missä niitä ei ole. Tällä taktiikalla hän voitti edelliset vaalit ja yrittää uusia paikkansa samalla tyylillä.

Käynnissä oleva erittäin tulinen keskustelu on vain ensisoittoa siitä, mitä tuleman pitää. Presidentinvaalit ovat vasta marraskuussa 2020, mutta Trumpin kampanja jatkokautta varten on ollut käynnissä koko hänen tähänastisen presidenttikautensa ajan.

Viime päivinä kukaan ei ole puhunut demokraattien presidenttiehdokkaista, vaan neljästä tavallisesta kongressiedustajasta. Törkeysennätyksiä jälleen kerran rikkonut Trump on toistuvasti valmis kääntämään huomion kaikin keinoin itseensä. Se ei lupaa hyvää hänen vielä valitsemattomalle vastaehdokkaalleen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi