Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lasikatto meni rikki – EU myös?

Liittokansleri Angela Merkel (oik.) ”saa ystävän Brysseliin”, kun ministeri Ursula von der Leyen valittiin komission johtoon. Kuva: John MacDougall / AFP

Se on nyt virallista.

Kahteen eurooppalaiseen huippuvirkaan nousevat ensimmäistä kertaa naiset.

Ranskalaisen Christine Lagarden valinta Euroopan keskuspankin johtoon varmistui käytännössä jo aiemmin, ja hän irtisanoutui tiistaina johtajanpaikaltaan valuuttarahasto IMF:stä.

Tiistai-iltana onnitteluja otti vastaan saksalainen Ursula von der Leyen, joka valittiin Euroopan komission puheenjohtajaksi melko niukalla enemmistöllä, 383 äänellä.

Valintaa edelsi heinäkuun alussa omituinen kabinettipeli. Yhdessä sovittu käsikirjoitus kärkiehdokkaineen lensi roskakoriin, kun Saksa ja Ranska sopivat isosta nimityspaketista.

Politiikassa ei ole ainutkertaista, että suuret sopivat ja pienet sopeutuvat

Kummastusta herättää, että vaalin ratkaisi ilmeisesti tuki äärioikealta Puolasta ja Italiasta. Lupaus 10 000 uudesta rajavalvojasta saattoi ratkaista asian.

Valintakähmyily jätti karvaan sivumaun, mutta lopputulos oli oikea.

EU:n kylkeen aukeni uusi särö ja valintakähmyily jätti karvaan sivumaun, mutta lopputulos oli oikea.

Lagarde ja von der Leyen valittiin maanosan tärkeimpiin johtotehtäviin osaamisensa ja kokemuksensa ansiosta, Suomen pääministeri Antti Rinne (sd.) korosti jo heinäkuun alussa nimien varmistuttua.

Kaksikolla riittää kokemusta. Lakimies Lagardea, 63, on kuvattu rahamaailman rocktähdeksi. Hän on moninkertainen ministeri ja historian ensimmäinen nainen myös valuuttarahasto IMF:n pääjohtajana.

Belgiassa syntynyt, keskustaoikeistoon kuuluva von der Leyen, 60, on Saksan kolmen viime hallituksen ministeri ja liittokansleri Angela Merkelin luotettu. Seitsemän lapsen äiti on koulutukseltaan gynekologi. Hän selvisi väitöskirjansa ympärille nousseesta kopiointijupakasta.

Ilmastoasioissa von der Leyen tukee Suomenkin ajamaa linjaa hiilineutraalista EU:sta vuonna 2050.

Uusi puheenjohtaja on valmis myöntämään Britannialle uutta brexit-jatkoaikaa, jos sitä tarvitaan hyvästä syystä, joita voisivat olla uusi kansanäänestys tai uudet vaalit. Hän ei kuitenkaan lupaa uutta erosopimusta.

Eurooppaan voisi hänen mielestään tulla kansallisia työttömyysturvajärjestelmiä täydentävä jälleenvakuutus.

Tasa-arvo on tärkeä arvo myös komissaarivalinnoissa. Uuteen von der Leyenin kabinettiin tulee yhtä paljon naisia ja miehiä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi