Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kyberiskusta pisteitä Lahdelle

Kyberhyökkäysten aiheuttamat ongelmat turvallisuuden kannalta tärkeisiin tietojärjestelmiin ovat yksi nykyajan merkittävimmistä uhkakuvista. Ulkopuolinen taho voi aiheuttaa suurta tuhoa elintärkeille tietojärjestelmille, jos hyökkäyksiä ei kyetä torjumaan ajoissa. Tietojärjestelmämurtojen takana on usein ammattimainen rikollisuus, ja tavoitteena voi olla rahan kiristäminen kohteelta.

Koska murtautujan selvittäminen on usein hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta, tärkein keino hyökkäysten torjumiseen on niiden ehkäiseminen ennalta. Se vaatii paitsi hyvää tietoturvajärjestelmää, myös riittävää tietoturvaosaamista ja tietoturva-asioiden huomioon ottamista kaikilta niiltä, jotka järjestelmissä työskentelevät.

Lahti on joutunut kyberhyökkäyksen kohteeksi kahdesti lyhyen ajan sisällä. Ensimmäinen sattui vuoden 2018 helmikuussa ja toinen tämän vuoden kesäkuussa.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että tietoturva-asiat olisivat Lahdessa erityisen huonolla tolalla, vaan sama olisi voinut käydä mille tahansa organisaatiolle. Lahden kaupunki otti tuoreimman hyök-käyksen hyvin hoitoonsa, toki korjattavaakin tietoturvassa vielä on.

Kaupungilla on toimintaohje ja sitä noudatetaan ripeästi, kun tilanne niin vaatii.

Heti, kun kävi ilmi, että kaupungin tietojärjestelmään oli päässyt virus, ongelmaa alettiin selvittää. Kyberturvallisuuskeskuksessa ja poliisille ilmoitettiin asiasta vain muutama tunti sen jälkeen, kun virustorjuntaohjelma oli hälyttänyt yksittäisestä tietokoneesta.

Jo samana iltana kaupungintalolle koottiin tilannehuone, jossa asiantuntijat koordinoivat kyberhyökkäyksen torjuntaa. Puolen tunnin päästä siitä kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän väliset yhteydet katkaistiin varotoimena keskussairaalan toiminnan turvaamiseksi. Jo yöllä hälytettiin ulkopuolista apua F-Secure-tietoturvaorganisaatiosta.

Tämä kertoo siitä, että kaupungilla on toimintaohje ja sitä noudatetaan ripeästi, kun tilanne niin vaatii. Vaikka ongelman korjaaminen tulee kalliiksi ja vaikka se on haitannut kaupungin toimintaa monin tavoin, peruuttamatonta tuhoa hyökkääjä ei saanut aikaan.

Kaupunki on tiedottanut kyberhyökkäyksestä avoimesti. Se on tärkeää sen vuoksi, että tietojärjestelmän aiheuttamat katkokset näkyvät kaupungin toiminnassa.

Tärkeää se on myös siksi, että Lahden esimerkki antaa muille kaupungeille ja organisaatioille hyvän syyn tarkistaa omat virustorjuntaohjelmansa ja tietoturvavarmuutensa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi