Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Välivuodelle on vaihtoehtoja

Avoimeen korkeakoulutukseen on aiempaa runsaammin opintolinjavaihtoehtoja Lahdessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Uusista ylioppilaista suurin osa ei saa opiskelupaikkaa heti ylioppilaaksi valmistumisensa jälkeen. Viime vuosina vain noin 30 prosenttia tuoreista ylioppilaista on jatkanut heti opiskelua ammatillisessa koulutuksessa, ammattikorkeakoulutuksessa tai yliopistokoulutuksessa.

Osin tätä selittää nuorten miesten asevelvollisuusikä, sillä moni suorittaa asepalveluksensa tai siviilipalveluksensa ennen opiskeluja aloittamista. Ero miesten ja naisten välillä ei kuitenkaan ole niin merkittävä kuin voisi kuvitella, esimerkiksi vuonna 2017 naisista 67 prosenttia ei jatkanut opintoja suoraan ja miehistä 75 prosenttia.

Vaikka yliopistossa on kiintiöt ensikertalaishakijoille, oppilaitosten ovet eivät läheskään aina aukea ensi yrittämällä. Toisaalta on varmasti kohtalainen joukko niitä, jotka eivät vielä 19-vuotiaina ole varmoja siitä, mitä ja mihin ammattiin haluavat opiskella. On parempi miettiä asiaa ja kokeilla opiskelua avoimen opetuksen puolella kuin aloittaa opiskelut, jotka eivät kiinnostakaan.

Keskeyttämiset voivat vähetä, jos välivuosi antaa mahdollisuuden löytää omat vahvuudet.

Vaikka tehokkaassa opiskeluputkessa tähdätään siihen, että mahdollisimman moni aloittaisi opiskelut suoraan koulun penkiltä ja valmistuisi tavoiteajassa, on välivuoden pitäminen vaikka työskennellen tai ulkomailta käytännön kielitaitoja hankkien joskus järkevä ratkaisu. Opintojen keskeyttämiset voivat vähetä, jos välivuosi antaa mahdollisuuden löytää omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet.

Avoimien opintojen tarjonta on myös Päijät-Hämeessä runsasta. Avoimet opinnot voivat myös avata väylän yliopistoon niillekin, joiden on vaikeaa päästä sisään ylioppilastutkintotodistuksella. Koska tavoitteena on, että nuoret kouluttautuvat, on välttämätöntä, että väyliä opiskelupaikan saamiseen on useita.

Erityisen tärkeä avoimen koulutuksen väylä on ensi keväästä lähtien, kun yliopistojen hakumenettelyt antavat aiempaa suuremman painoarvon ylioppilastutkinnolle. Siitä lähtien korkeakoulujen tulee täyttää vähintään puolet opiskelupaikoistaan pelkästään todistusten perusteella ilman pääsykoetta.

Päijät-Hämeen kesäyliopiston opintolinjojen määrä on kasvanut yli kolmanneksella aiempiin vuosiin verrattuna. Tarjolla on muun muassa suosittua sosiaalityötä ja terveysliikuntaa, lääketiedettä ja oikeustiedettä sekä uusina oppiaineina kemiaa, palvelumuotoilua ja luovaa kirjoittamista. Vaikka kaikki opinnot eivät avaa suoraan ovia yliopistoon, ne voidaan lukea hyväksi yliopisto-opinnoissa sitten, kun ovet aukeavat. Hukkaan ne eivät mene.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi