Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Mökkeilijät kantava voima

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. Kuva: kluo

Suomessa on runsaasti ja Päijät-Hämeessäkin muutamia kuntia, joille kesä on ”elämänlanka”.

Sysmässä asukasluku saattaa yli kaksinkertaistua kesän lomakuukausina, sillä kunnassa on 3 900 kesämökkiä ja 3 700 vakituista asukasta. Arvattavasti myös Asikkalassa olisi paljon vähemmän palveluja ilman kesälomalaisia.

Suomessa käytetään mökkeilyyn yli kuusi miljardia euroa vuodessa. Muutama vuosi sitten tehdystä Mökkibarometrista ilmeni, että yli miljardin euron eriä olivat suuruusjärjestyksessä remontointi, päivittäistavaraostot ja matkat.

Palvelujen kysyntä kasvanee kesäkunnissa.

Reilut neljä prosenttia Suomen puolesta miljoonasta mökistä sijaitsee Päijät-Hämeessä, joten Mökkibarometrin perusteella arvioiden mökkiläiset pitävät yllä maakunnassa noin 250 miljoonan euron vuotuisen tulovirran ja reilusti yli 2 000 työpaikkaa.

Aika moni yrittäjä saakin merkittävää tuloa tarjoamalla esimerkiksi ruohonleikkuuta, kasvimaan hoitoa, polttopuiden tekoa ja rakennustöitä mökkeilijöille. Suosituimmat yrittäjät joutuvat jopa kieltäytymään lisätöistä, koska kalenteri on jo täynnä. Ruokakaupan myynti voi kaksinkertaistua kesän lomakuukausina.

Runsaasta palvelutarjonnasta huolimatta paljon riittää vielä tehtävää, jotta mökkikuntien yrittäjät voivat täysimittaisesti tyydyttää kesäasukkaiden palvelukysynnän. Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa toivottiin esimerkiksi siivouspalveluja. Rauta- ja rakennustarvikkeiden tarjonta on monin paikoin niukentunut.

Kakkosasunto on useimmille paikka, jossa puuhaillaan nauttien kiireettömästä olosta. Työleiriä mökistä ei haluta. Näin ollen voi melko turvallisesti ennustaa, että palvelujen kysyntä kasvaa tulevinakin vuosina.

Padasjoella, Hartolassa, Asikkalassa ja Sysmässä on enemmän vapaa-ajan asuntoja kuin vakituisesti asuttuja asuntoja. Kunnat saavat huomattavan osan kiinteistöverotuloistaan vapaa-ajan asunnoista. Asikkalassa ja Sysmässä summat ovat miljoonaluokkaa. Vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero tuo 7–8 prosenttia kunnan kaikista verotuloista Padasjoella ja Sysmässä.

Usein esitetty ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole toteutunut. Kaksoiskuntalainen maksaisi osan kuntaverostaan mökkikuntaan. Kysymys on juridisesti ja taloudellisesti niin monitahoinen, että kunnissakin epäillään uudistuksen onnistumista käytännössä.

Kesäasukas tuo runsain mitoin elinvoimaa mökkikuntaansa, vaikka ei varsinaisesti kuntalainen olekaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi