Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maanpuolustuskurssi kaikille

Puolustusvoimat täytti viime vuonna sata vuotta. Kuva: Sami Lettojärvi

Yleisen asevelvollisuuden laajentaminen kaikille sukupuolille herättää jälleen keskustelua.

Ajatuksen kutsuntojen ulottamisesta koko ikäluokkaan esitti Varusmiesliitto. Järjestö perusteli ehdotustaan sukupuolten tasa-arvolla.

Laki velvoittaa jokaisen Suomen kansalaisen osallistumaan isänmaan puolustamiseen tai ainakin avustamaan siinä.

Nykyinen järjestelmä, miesten asevelvollisuus ja vuonna 1995 säädettyyn lakiin perustuva naisten vapaaehtoinen asepalvelus, toimii yhä tyydyttävästi. Puolustusvoimat saa riittävän reservin maan kaikkien osien puolustamiseen.

Maanpuolustus on muutakin kuin aseiden käyttöä.

Keskustelu tasa-arvosta on viime aikoina vahvistunut laajentuen lähes kaikille elämänalueille. On luontevaa pohtia myös kaikille yhtäläistä asevelvollisuutta.

Koko ikäluokan kattava asepalvelus maksaisi toki liikaa. Naisten asevelvollisuuden vastustajat muistuttavat lasten synnyttämisestä. Naiset myös kantavat enemmän vastuuta kodin ja lasten hoidosta kuin miehet.

Nykyiselle asevelvollisuudelle on usein mietitty vaihtoehtoja, mutta parempaa ei ole toistaiseksi löydetty.

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn esitti muutama vuosi sitten kutsuntojen ulottamista koko ikäluokkaan. Esitys torjuttiin.

Rehnin johtama ajatushautomo palasi asiaan viime vuonna esittäen asevelvollisuuslain muuttamista laiksi kansalaispalveluvelvollisuudesta, joka koskisi kaikkia 18–30-vuotiaita Suomen kansalaisia. Puolustusvoimat valitsisi ikäluokasta sopivimmat asepalvelukseen ja muille olisi tarjolla muita maanpuolustuksen tehtäviä – tai korotettu valtionvero tietyksi ajaksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei lämmennyt. Hänestä esitys johtaisi valikoivaan asevelvollisuuteen ja suomalaisten korkean maanpuolustustahdon rapautumiseen.

Maanpuolustus on muutakin kuin aseiden käyttöä. Jos kaikkien sukupuolien yhtäläinen asevelvollisuus tuntuukin liian radikaalilta ajatukselta, ajatuksen suunta on oikea.

Mahdollisimman laajalle osalle kansasta on voitava – taloudellisten voimavarojen puitteissa – tarjota tilaisuus sisäistää maanpuolustus yhteiseksi asiaksemme.

Suomessa järjestetään päättävissä asemissa yhteiskunnassa toimiville valtakunnallisia ja alueellisia maanpuolustuskursseja. Aiheina ovat muun muassa väestönsuojelu ja huoltovarmuus.

Olisikin mitä pikimmin aihetta pohtia koko kansan ”maanpuolustuskurssin” perustamista Suomeen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi