Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Sähkönsiirrossa piiloveron piirre

Maakaapelointi varmistaa sähköverkkojen toimintaa. Kuva: Mirja Hussain

Sähkönsiirron hinnat nousevat elokuun alussa LE-Sähköverkon alueella. Lahti Energian konserniin kuuluva verkkoyhtiö nostaa kerrostalossa asuvien siirtomaksua keskimäärin neljä prosenttia ja omakotiasukkaiden siirtomaksua jopa kuusi prosenttia.

Hinnankorotuksia on arvosteltu. Siirtomaksu koetaan kalliiksi. Sähköä tarvitsee liki jokainen, eikä siirtoa voi kilpailuttaa.

Arvostelua herätti talvella myös tehomaksu-uudistus. Siitä LE-Sähköverkko sai Energiavirastolta puhtaat paperit.

Mahtaako Lahden kaupunki, Lahti Energian omistaja, kuitenkin piiloverottaa asukkaita sähkönsiirtomaksuilla?

Lahti näyttäytyy edullisena sähkö- kaupunkina.

Kysymys on perusteltu muissakin kuntaomisteisissa yrityksissä, muun muassa Kymenlaakson Sähköverkossa, jossa osaomistajia ovat Orimattila ja Hollola. Piilovero tarkoittaa sitä, että kunta kerää rahaa pitämällä palveluiden hintoja korkeammalla kuin olisi tarpeen.

Julkisten tilinpäätöstietojen mukaan LE-Sähköverkon liikevoitto nousee peräti 30 prosenttiin liikevaihdosta. Kymenlaakson Sähköverkon liikevoitto nousi toissa vuonna lähes 60 prosenttiin liikevaihdosta. Luvut ovat poikkeuksellisen korkeita ja ylittävät alan keskiarvon selvästi.

Hinnoittelun kohtuullisuutta ei voi suoraan arvioida liikevoittoprosenteista.

Sähköverkot vaativat isoja investointeja, joita voi joutua rahoittamaan velalla, josta maksetaan korkoa. Yrityksen tilinpidossa korko vähennetään liikevoitosta. Tosin LE-Sähköverkon lainat ovat pääosin konsernin sisäisiä. Pankkivelkaa ei juuri ole.

Energiavirasto laskee kullekin verkkoyhtiöille kohtuullisen tuoton. Monimutkaista laskentakaavaa voi pitää edullisena Lahden ja Kymenlaakson yhtiöille ja ohjeellista kuuden prosentin tuottoa korkeahkona monopolialalla.

Toisaalta valtio edellyttää Suomen lähes 80 verkkoyhtiön tekevän vuosikymmenen aikana yhteensä lähes kolmen miljardin euron investoinnit sähkön toimitusvarmuuden parantamiseen.

Asiakkaalle oleellista on tasainen sähköntulo. Siinä ei ole Lahdessa moittimista.

Lahti näyttäytyy myös edullisena sähkökaupunkina. Kerrostaloasujille siirtohinta on viidenneksen edullisempi kuin maassa keskimäärin. Omakotiasujilta perittävä maksu nousi viime vuonna maan keskiarvoon.

LE-Sähköverkko ennakoi siirtohintojen pysyvän nyt ilmoitetulla tasolla vuoteen 2023 asti. Taloustietojen perusteella yhtiö olisi tullut hyvin toimeen ilman hinnankorotuksiakin. Valtaosa viime vuoden liikevoitostakin meni konserniavustuksena emoyhtiöille – ja lopulta kai kaupungin kassaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi