Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahti on jo voittaja

Yksi Lahden ylpeyksistä on Vesijärvi, jonka puhdistaminen jo itsessään on merkittävä ympäristöteko. Kuva: Pertti Louhelainen

Torstai-iltana Oslossa valitaan uusi Euroopan vihreä pääkaupunki vuodelle 2021. Lahti on tässä European Green Capital -kilvassa mukana nyt kolmatta kertaa. Osallistumiskertojen määrä on yksi Lahden valttikorteista. Muille finalisteille, Ranskan Lillelle ja Strasbourgille osallistuminen on ensimmäinen. Seitsemän viimeisintä pääkaupunkia on ollut kisassa useammin kuin kerran. Toisaalta poliittinen peli voi viedä tittelin Ranskaan. Tuomaristossa istuu kaksi ranskalaista, ja toinen heistä on opiskellut Lillessä.

Oslon finaalin lopputuloksesta riippumatta suomalaiset voivat taputella toisiaan olkapäille. Tulee titteliä tai ei, Lahti on jo voittaja.

Lahden vahvuus on sen valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin vertaillen kunnianhimoinen pyrkimys ympäristöystävälliseksi asuinpaikaksi. Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun alussa strategisen tavoitteen Lahden hiilineutraaliudesta vuoteen 2025 mennessä. Konkreettisena tekona Lahti muun muassa luopui kivihiilen käytöstä tänä keväänä. Lahti etenee siis ilmastotavoitteissaan 10 vuotta nopeammin kuin Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu. EU:n tavoitteita ollaan edellä 25 vuotta.

Aika harva voi rehvastella sillä, että asuu puhtaan juomavetensä päällä.

Tämän toki soisi kuuluvan vihreän pääkaupungin valintaa tekevien tuomarien valintakriteereihin. Ja kannattaa sillä röyhistää rintaa kaikille, jotka Lahdessa vierailevat.

Tänä kesänä Lahden seutuun käy tutustumassa kolmisenkymmentä toimittajaa ja bloggaria muun muassa Japanista, Yhdysvalloista, Ranskasta, Saksasta ja Kiinasta. He haluavat nähdä ja aistia muun muassa paikallista sauna- ja ruokakulttuuria. Nämä ammattilaiset ovat äärettömän tärkeässä roolissa välittäessään Suomi- ja Lahti-kuvaa maailmalle. Vihreät teot ja ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ovat arvokas brändi, etenkin kun meillä on jo tekoja kerrottavaksi. Ja ulkomaisiin vetoaa usein sellainen, mitä itse emme edes tule ajatelleeksi. Aika harva voi rehvastella sillä, että asuu puhtaan juomavetensä päällä. Lahti voi.

Ilmastoasiat tulevat nykyään vastaan joka paikassa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Kultaranta-keskusteluissa, että suurin tulevaisuuden turvallisuusuhka on ilmastonmuutos. Ilman lämmetessä kansakunnat joutuvat hakeutumaan leudommille seuduille. Pidemmän päälle viileä voittaa väkisinkin. Ilmastoteoilla voidaan edesauttaa, että maailma pysyy mahdollisimman leutona. Tällaiseen pyrkivän kaupungin brändiä ei tarvitse erikseen kiillottaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi