Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitukselle taas harmaita hiuksia

Valtiovarainministeriö ennakoi Suomen Pankin lailla talouskasvun hidastuvan selvästi. Kuva: Aku Isotalo

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelman painopisteitä ovat koulutuksen palauttaminen arvoonsa, köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisy sekä ennen muuta ilmastonmuutoksen torjunta.

Myös kansa näyttää luottavan vankasti uuden hallituksen kykyyn viedä Suomea näillä painopistealoilla parempaan suuntaan. Näin kertoo Helsingin Sanomien gallup, jonka mukaan suomalaiset uskovat hallituksen kykyihin eritoten koulutuksen ja tieteen edistämisessä.

Paljon epäluuloisemmin suhtaudutaan siihen, että uusi hallitus pystyisi julkisen talouden saralla edeltäjäänsä parempiin saavutuksiin. Näin uskoi vain joka kuudes. Puolet arveli hallituksen vievän taloutta huonompaan suuntaan. Tätä mieltä oli jopa hallituspuolue keskustan kannattajien enemmistö, ja pessimismi oli suurta myös vihreiden keskuudessa.

Kansalaiset tuntuvat seuranneen tarkasti julkista keskustelua hallitusohjelmasta, sillä juuri talouspolitiikka on lukuisten asiantuntijoiden mielestä hallitusohjelman heikoin lenkki.

VM löi pöytään vielä synkemmän arvion.

Keskeinen ongelma on, että hallitusohjelman toteuttaminen riippuu hyvin vahvasti talouden ja työllisyyden kasvusta. Kaikki sujuu hyvin niin kauan kuin talous jatkaa ripeää kasvuaan ja työllisyysaste lähenee 75 prosentin rajaa. Mutta jos kasvu sakkaa, rahat eivät riitä kaikkiin ohjelmassa lueteltuihin hyviin asioihin, mikä tietää hallitukselle suuria vaikeuksia.

Hallitukselle ehti jo aiheuttaa harmaita hiuksia Suomen Pankin viimeviikkoinen ennuste, jonka mukaan talouden ja työllisyyden kasvu hidastuu ennakoitua selvemmin. Lisää lunta tuli tupaan maanantaina, kun valtiovarainministeriö (VM) löi pöytään vielä synkemmän arvion.

VM ennakoi ensi vuodelle enää vaivaista 1,2 prosentin talouskasvua. Luku on kaukana hallituksen ”normaalista”, joka Rinteen mukaan tarkoittaa parin prosentin vuosittaista kasvua.

Nyt ennustettua nopeampi kasvu edellyttäisi VM:n ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan tuhtia kysyntää maailmantaloudessa, maltillista kustannusten nousua meillä sekä tehokkaita toimia, joilla työn kysynnän ja tarjonnan kohtaanto paranee, rakenteellinen työttömyys alenee ja työmarkkinoiden ulkopuolella olevat aktivoituvat hakemaan töitä.

Spolanderin esittämistä keinoista vain työllistämistoimet ovat täysin hallituksen päätettävissä. Kommentista voi päätellä, että VM toivoo hallituksen kiinnittävän niihin selvästi vakavampaa huomiota. Muuten hallitusohjelman ruusuiset tulevaisuudenkuvat ja reaalimaailma erkaantuvat yhä kauemmas toisistaan, ja samalla katoaa horisonttiin myös tavoite julkisen talouden tasapainosta vuoteen 2023 mennessä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi