Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maltti on valttia tilavuokrissa

Pelicans maksaa Isku Areenasta kaupungille vuokraa yli 330 000 euroa vuodessa. Kuva: Juha Peurala

Lahtelaiset urheiluseurat ovat kaupungille varsin mukava ja pääsääntöisesti myös luotettava tulonlähde, sillä ne maksavat käyttämistään suorituspaikoista ja -tiloista yhteensä melkein miljoona euroa vuodessa.

Summa on suuri, mutta se ei peitä kuin vähäisen osan tilojen kaupungille aiheuttamista kustannuksista. Ne kohoavat kaupungin tuoreen arvion mukaan päälle kuuden miljoonan euron, kun huomioon otetaan myös kaupungin urheiluseuroille vuosittain jakamat avustukset.

Kaupungin uskollisista vuokralaisista ylivoimainen ykkönen on urheiluseurojen keskinäisessä vertailussa täkäläinen jääkiekkoylpeys Pelicans. Itse asiassa Pelicans on täysin omaa luokkaansa, sillä sen Isku Areenasta maksama vuosivuokra on runsaat 335 000 euroa kattaen melkein puolet tilojen käytön laskennallisesta arvosta.

Toki vielä hieman suurempi on prosenteissa laskettuna jalkapalloseura FC Lahden maksamien vuokrien osuus vastaavien tilojen kaupungille aiheuttamista kustannuksista. Mutta siinä missä Pelicansin vuosivuokra lasketaan sadoissa tuhansissa euroissa, FC Lahden kohdalla puhutaan vain kymppitonneista. Loputkin seurat maksavat enimmillään joidenkin kymmenien tuhansien eurojen tilavuokria, jotka Pelicans pois lukien kattavat keskimäärin vain 11 prosenttia kaupungille koituvista kustannuksista.

Ilahduttavasti kaupunki on alentanut junioriliikunnan vuokria.

Pelicansin erottuminen selvästi muista juontaa sopimukseen, jolla kaupunki on viime vuosina lisännyt jatkuvasti osuuttaan Isku Areenan omistavasta tytäryhtiöstään Lahden Jäähalli oy:stä.

Vaikka kaupungin tilatuki näin las- 29 kien on Pelicansille noin 300 000 euroa vuodessa, on syytä korostaa, että kyse on täysin laskennallisesta – Pelicansin näkökulmasta jopa mielikuvituksellisesta – summasta eikä riihikuivasta rahasta, jonka seura voisi käyttää jokapäiväisiin menoihinsa. Sama pätee muihinkin seuroihin. Rahaa niiden tilille kilahtaa vain kaupungin vuosiavustusten muodossa.

Tuskin yksikään urheiluseura kykenisi maksamaan käyttämistään tiloista niin suuria summia, että ne kattaisivat tilojen todelliset kustannukset. Varsinkin junioriseurat repivät ison osan rahoituksestaan jäsenistönsä vanhempien selkänahasta. Se kuluisi nopeasti puhki, jos kaupunki rupeaisi perimään seuroilta yhtäkkiä nykyistä paljon kovempia vuokria.

Ilahduttavasti kaupunki on viime vuosina päinvastoin alentanut tuntuvasti junioriliikunnan tilavuokria. Se on ollut vahva viesti. Jatkokeskustelua ansaitsee lähinnä kysymys, kuinka tasa-arvoisesti kaupunki seurojaan kohtelee avustuspolitiikassaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi