Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Huomenlahja hallitukselle

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja työministeri Timo Harakka (sd.)yrittävät luoda 60 000 uutta työpaikkaa. Kuva: Katja Luoma

Antti Rinteen (sd.) uunituore hallitus sai heti ensimmäisellä täydellä työviikollaan mieluisan huomenlahjan työmarkkinoiden keskusjärjestöiltä.

Järjestöt kertoivat tiistaina esittävänsä hallitukselle, että niin sanotun eläkeputken alaikärajaa nostettaisiin yhdellä vuodella, 62 vuoteen. Kiristys koskisi vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneiltä. Esitys oli mukavaa kuultavaa hallitukselle, joka samana päivänä oli saanut kuulla Suomen Pankilta paljon ikävämpiä uutisia.

Ennakoidessaan talouskasvun jäävän odotettuakin vaisummaksi Suomen Pankki povasi myös työllisyyden nousun jatkuvan aiempaa hitaampana. Ennusteen toteutuminen tietäisi hallitukselle kovia aikoja, koska tuoreen hallitusohjelman rahoitus nojaa tukevasti siihen, että työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin.

Hallitus tietää itsekin tavoitteensa haasteelliseksi, sillä asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että niin sanotut helpot keinot työllisyyden kohentamiseksi on käytetty loppuun. Siksi hallitus aikoo pyytää tuntuvaa vetoapua juuri työmarkkinajärjestöiltä, joiden se odottaa sopivan varsin pikaisesti uusista työllisyyttä kohentavista toimista.

Järjestöillä riittää vielä askarreltavaa.

Niin nopeita järjestöt eivät liikkeissään ole, että ne olisivat tehneet nyt julkistamansa esityksensä uuden hallituksen toimeksiannosta tai edes sitä ennakoiden. Esitys syntyi jo pitkäaikaisen valmistelun tuloksena. Uuden hallituksen vanhaan arvoonsa palauttama kolmikantayhteistyö uusien työllistämiskeinojen etsimiseksi on sitä vastoin vasta alkamassa.

Toki eläkeputken ehtojen kiristämisellä arvioidaan olevan siinä määrin myönteisiä vaikutuksia työllisyyteen, että työministeri Timo Harakkakin saattoi (sd.) tervehtiä järjestöjen esitystä ”askeleeksi kohti työllisyystavoitteen täyttymistä”.

Sellainen esitys onkin, joskin vielä kovin lyhyt, sillä Eläketurvakeskus arvioi sen vahvistavan toteutuessaan työllisyyttä noin 6 000 henkilöllä vuoteen 2025 mennessä. Näin tapahtuu, jos eläkeputken alkupään myöhentäminen vähentää yli kuusikymppisten halua vetäytyä ennen aikojaan työelämästä.

Uudistuksen uskotaan myös hillitsevän työnantajien kiusausta kohdistaa irtisanomiset iäkkäimpiin työntekijöihinsä.

Hallituksen työllisyystavoite tarkoittaa lukumääräisesti 60 000:ta uutta työpaikkaa. 6 000 on siitä vasta kymmenesosa, joten työmarkkinajärjestöilläkin riittää vielä paljon askarreltavaa, jotta ne saavat hallitukselta tulevan toimeksiantonsa suoritetuksi. Mielenkiintoista on seurata, tohtiiko Rinteen hallitus ryhtyä tekemään tarvittavia ratkaisuja omin päin, jos järjestöt eivät kykene löytämään niistä sopua.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi