Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kesätyökikyllä tulevaisuutta

Tuuli Raaska sai tänä kesänä töitä Launeen Prismasta Lahdesta. Kuva: Sami Lettojärvi

Suomessa on viime vuosina pystytty palkkaamaan uusia kesätyöntekijöitä aiempaa enemmän. Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että sen jäsenyrityksissä olisi nyt 140 000 kesätyöpaikka ja niiden määrä olisi kasvanut kolmatta vuotta peräkkäin.

Kaikkiaan Suomessa on kesällä työelämässä 300 000–400 000 nuorta, joiden ikä on 15–24 vuotta. Heistä iso osa on juuri määräaikaisessa työsuhteessa vain kesän yli. Tästä kertovat myös voimakkaat muutokset nuoren ikäluokan työllisyysluvuissa eri kuukausina. Vuoden 2018 toukokuussa 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli lähes 30 prosenttia. Heinäkuussa se oli laskenut jo alle kymmeneen.

Kesätyöt koskettavat siis isoa joukkoa nuoresta ikäluokasta, ja niillä on paitsi henkilökohtaista taloudellista merkitystä, myös pidemmän näkymän vaikutusta koko yhteiskunnan kannalta.

Valtio voisi

Kesätöitä on tarjolla runsaasti myös Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi Lahden seudulla lomittajia kaipaa niin yksityinen kuin julkinenkin puoli. Työpaikkojen määrä on kasvanut muun muassa matkailu­yrityksissä ja vapaa-ajan liiketoiminnassa. Kaupan ala on toimialoista suurin työllistäjä.

Lahden kaupunki on tarjonnut tänä vuonna 150 työpaikkaa päiväkodeissa, kirjastossa, museoissa, kulttuuritoimessa ja puistotyöntekijöinä. Myös seurakunnat ottavat kausityöntekijöitä muun muassa hautausmaille.

On hyvä, että tarjolla on töitä mahdollisimman monelta sektorilta. Ensinnäkin se lisää nuoren mahdollisuutta ylipäätään päästä töihin ja parhaassa tapauksessa saada mielekästä tekemistä sellaisista tehtävistä, jotka vastaavat mahdollisesti käynnissä olevia opintoja. Juuri nyt näyttääkin hyvältä, koska kesätöitä on tarjolla aiempaa enemmän. Siitä on kiittäminen suotuisaa suhdannekehitystä.

Valtio voisi

Suhdanteilla on kuitenkin tapana vaihdella. Suomen Pankki varoitti tiistaina, että aiemmat ennusteet talouskasvusta eivät ole enää pitävällä pohjalla. sen mukana Suomen bkt kasvaa tänä vuonna 1,6 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Vuosi sitten vastaavat ennusteet olivat 2,2 ja 1,7 prosenttia. Normaalissa mallissa työpaikat katoavat samaa tahtia talouskasvun hiipumisen kanssa.

Uudella hallituksella onkin kova työ edessä, sillä nuorten työllistäminen olisi tärkeä investointi tulevaisuuteen. Julkisen sektorin työpaikat tähän eivät riitä. Kannattaakin vakavasti harkita, voisiko valtio tulla kesällä nuorten työnantajamaksuissa vastaan. Se olisi eräänlainen kesätyö-kiky.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi