Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Suomen Pankilta tyly ennuste

Olli Rehnille ei edes hallituksen työlliisyystavoite riitä. Kuva: Olavi Saarinen

Uusi eduskunta pääsi tiistaina ensimmäistä kertaa kunnon väittelyn makuun, kun se ryhtyi ruotimaan Antti Rinteen (sd.) uuden hallituksen uunituoretta ohjelmaa. Käsikirjoitus noudatteli tuttuja latuja hallituspuolueiden puolustaessa väkevästi ja oppositiopuolueiden moittiessa ankarasti ohjelman sisältöä.

Oman viestinsä eduskuntatalon ulkopuolelta toi keskusteluun Suomen Pankki, joka tuskin sattumalta ajoitti samalle päivälle tuoreimman ennusteensa Suomen talouskasvusta. Viesti olisi voinut olla paljon mukavampaakin kuultavaa Rinteen hallitukselle. Sehän on rakentanut ohjelmansa hyvin vahvasti ellei peräti uhkarohkeasti talouden ”normaalin” kasvun ja 75 prosentin työllisyysasteen varaan.

Viileänä suihkuna hallitukselle Suomen Pankki ennakoi nyt kuluvan vuoden kasvun jäävän jopa pienemmäksi kuin aiemmin ennustettiin. Tälle vuodelle odotetaan 1,6 prosentin ja ensi vuodelle enää 1,5 prosentin kasvua. Vuonna 2021 hidastuminen jatkuisi kasvun jäädessä vaatimattomaan 1,3 prosenttiin.

Ekonomistit ovat jo pitkään povanneet talouskasvun hidastuvan kauppasotien uhan ja muidenkin epävarmuustekijöiden varjostaessa maailmantalouden näkymiä. Tämä on jo lisännyt kuluttajien varovaisuutta myös meillä.

Talous ei kestä, jos työllisyys ei kasva.

Alaspäin Suomen Pankki joutui korjaamaan ennustettaan tuoreimpien työllisyyskulujen takia. Ne olivat odotettua heikompia. Toistaiseksi taloutta on jarruttanut työvoimapula. Talouskasvun hidastuessa myös työvoiman kysynnän kasvu on ruvennut vähenemään, minkä vuoksi työllisyyden nousun arvioidaan jatkuvan aiempaa hitaampana.

Tämä nimenomaan oli uutinen, jota Rinteen hallitus ei olisi halunnut kuulla. Hallitus on sitoutunut tasapainottamaan julkisen talouden vuoteen 2023 mennessä. Siksi se pystyy toteuttamaan kunnianhimoisen uudistusohjelmansa täysimääräisenä vain, jos työllisyysaste onnistutaan nostamaan 75 prosenttiin. Jos tähän ei ylletä, hallitus joutuu kirjoittamaan ohjelmansa uudelleen.

Suomen Pankin ennusteen rivien väleistä on helppo lukea, että työllisyystavoitteen ja sen mukana koko hallitusohjelman toteutuminen tulee olemaan ennakoituakin kovemman työn ja tuskan takana. Yrittää kuitenkin täytyy, sillä pääjohtaja Olli Rehnkin muistutti tiistaina, että Suomen talous ei kestä, ellei työllisyysaste nouse merkittävästi nykyisestä.

Rehnille ei edes hallituksen tavoite riitä, vaan hänestä pitäisi pyrkiä hyvälle pohjoismaiselle tasolle 78 prosentin tuntumaan, koska kaikki työ ei kohenna taloutta yhtä paljon etenkin, jos työpaikan luomiseen käytetään runsaasti julkisia varoja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi