Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Puolue ei hylkää sotureitaan

Keskusta on nostamassa eduskunnasta pudonneen Juha Rehulan valtiosihteeriksi. Kuva: Sami Kuusivirta

Antti Rinteen (sd.) uunituore hallitus ei ole peitellyt haluaan erottautua edeltäjästään Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta kaikessa, missä se suinkin on mahdollista. Hallitusohjelman sisällön lisäksi tämän voi havaita esimerkiksi ministereiden ja heidän avustajakuntansa määrästä.

Sipilä pyrki operoimaan niin pienellä joukolla kuin mahdollista. Rinteen hallitus sitä vastoin palaa vanhaan tapaan, jossa runsaslukuista ministerikaartia avustaa melkein yhtä runsaslukuinen poliittisten valtiosihteereiden armeija vähempiarvoisilla avustajilla täydennettynä.

Ministereiden määrä täydentyi Rinteen hallituksessa neuvottelujen kalkkiviivoilla 19:ään, kun pieninkin hallituspuolue RKP onnistui saamaan haltuunsa kaksi salkkua. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin taakkaa jakaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Sipilän hallitus tuli toimeen neljällä valtiosihteerillä. Rinteen hallitukseen heitä ollaan nimittämässä jopa 15 eli suurin piirtein saman verran kuin heitä viimeksi oli Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa ja monissa hallituksissa jo niitä ennen.

Tapa ei ollut vieras edellisillekään hallituksille.

Vaikka valtiosihteereiden tehtäväjako on vielä viimeistä silausta vaille valmis ja nimitykset yhä tekemättä, julkisuudessa on jo esitetty valistuneita veikkauksia tehtävien tulevista haltijoista.

Uutta vihreää sisäministeriä Maria Ohisaloa ehti jo viime viikolla avustaa EU-kokouksessa vihreiden ex-kansanedustaja Olli-Poika Parviainen, joka pyrki vaan ei päässyt uuteen eduskuntaan eikä ministeriksi. Keskusta puolestaan on iltapäivälehtien mukaan nostamassa valtiosihteereiksi kolme entistä kansanedustajaansa, ex-ministerit Juha Rehulan ja Kimmo Tiilikaisen sekä Tuomo Puumalan.

Eduskunnasta putoamisen lisäksi kolmikkoa yhdistää pitkäaikainen palvelu merkittävissä keskustalaisissa luottamustehtävissä. Puolue ei hylkää näitä uskollisia sotureitaan vaikeuksien tullen, vaan järjestää heille korvaavan määräaikaisen työpaikan uuden hallituksen sisäpiirissä ja politiikanteon ytimessä.

Tapa ei ollut vieras edellisillekään hallituksille. Sipilääkin avusti valtiosihteeri, jolle äänestäjät olivat kääntäneet selkänsä edellisissä vaaleissa, ex-ministeri Paula Lehtomäki.

Eikä Rehula olisi ensimmäinen päijäthämäläinen, jolle puolue järjestää uuden alun vanhan työuran tultua tiensä päähän. Lahden ex-kaupunginjohtaja Kari Salmi (sd.) työskenteli viime vuosikymmenellä sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) avustajana ja valtiosihteerinä jäätyään valitsematta uudelleen vanhaan tehtäväänsä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi