Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallituksen arki koittaa vasta tuonnempana

Patamustimpien porvareidenkin kannattaa totutella ajatukseen, että Suomea johtaa nyt Antti Rinteen (sd.) punavihertävä kansanrintamahallitus, mahdollisesti jopa seuraavat neljä vuotta. Presidentti Sauli Niinistö nimitti hallituksen tehtäväänsä torstaina sen jälkeen, kun loputkin hallitukseen osallistuvat puolueet olivat saaneet valituiksi omat ministerinsä.

Viimeisinä uudet ministerinsä kukittivat keskusta ja vasemmistoliitto keskiviikkoiltana. Tunnelma oli täynnä toiveikasta odotusta, kuten näissä yhteyksissä on tapana. Karu arki koittaa aina vasta tuonnempana, kun tavoitteet pitäisi muuttaa päätöksiksi.

Erityinen syy riemuun oli keskustalla, joka tuskin uskalsi kuvitella olevansa näin herkullisessa tilanteessa vielä runsas kuukausi sitten saavutettuaan surkeimman eduskuntavaalituloksensa sataan vuoteen. Vaikka Juha Sipilän johtama keskusta hävisi vaalit, sen voidaan hyvällä syyllä arvioida voittaneen hallitusneuvottelut saman Sipilän johdolla.

Sipilä itse tosin luonnehti keskiviikkona hallitusohjelmaa vaatimattomasti vain ”varsin keskustalaiseksi”. Uudeksi puolustusministeriksi valittu Antti Kaikkonen oli rehvakkaampi hehkuttaessaan, että ohjelmassa toteutuvat käytännössä kaikki keskustan kynnyskysymykset ”ja vähän enemmänkin”.

Keskusta hävisi vaalit mutta voitti hallitusneuvottelut saman Sipilän johdolla.

Keskustan ääni kuuluu vahvana myös hallituksen arjessa, sillä puolue sai istutetuksi sinne viisi omaa ministeriä. Enemmän on vain SDP:llä. Kirsikaksi kakun päälle Matti Vanhanen (kesk.) noussee perjantaina puhemieheksi eli tehtävään, joka valtiollisessa protokollassa on jopa pääministerin edellä. Toki vain muodollisesti.

Puolueilla on herrasmiessopimus, jonka mukaan puhemies tulee aina toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta. Miesmuisti ei kuitenkaan ulotu aikaan, jolloin toiseksi suurin hallituspuolue olisi ollut vasta neljänneksi suurin eduskuntapuolue, kuten keskusta on nyt.

Keskustan ministereistä vaikutusvaltaisimman salkun sai valtiovarainministeriksi nimitetty Mika Lintilä. Sipilähän ei itse enää uuteen hallitukseen lähtenyt. Hän valmistautuu jo jättämään puheenjohtajuutensa syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Sipilän vetäytyminen ennakoi sitä, että keskustan ministeriviisikko tai vähintään salkkujako menee jo syksyllä uusiksi.

Kokemus on opettanut, että mikäli puolueella on valtiovarainministerin salkku hallussaan, puheenjohtajan on syytä tarttua siihen tiukasti oman asemansa ja auktoriteettinsa turvaamiseksi. Lintilä ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittautunut puheenjohtajakisaan, jonka vahvimpina suosikkeina pidetään Kaikkosta ja toista uuden hallituksen ministeriä, elinkeinoministeri Katri Kulmunia.

Hallituksen hämäläisten ministerien lista kaksinkertaistui ilahduttavasti Aino-Kaisa Pekosen (vas.) tehdessä sosiaali- ja terveysministerinä seuraa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille (sd.).

Riihimäkeläistä Pekosta voi pitää puoliksi päijäthämäläisenä, sillä hänen appivanhempansa ovat Hollolasta. Harmittavasti Pekosen pesti on vain kaksivuotinen, sillä vasemmistoliitto halusi palkita ministerin salkulla myös Hanna Sarkkisen. Hän korvaa Pekosen kahden vuoden kuluttua vaalikauden puolivälissä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi