Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitusohjelma tarjosi Lahdelle hyvät eväät

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen liitto kutsuivat heti eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä Hämeen vaalipiiristä valitut kansanedustajat lounaspöytään. Asialista oli lyhyt mutta ytimekäs. Kansanedustajille tehtiin selväksi, mitkä ovat kaupungin ja maakunnan kärkitavoitteet alkavalla nelivuotiskaudella.

Varmimmaksi vakuudeksi kaupunginjohtaja Pekka Timonen julkaisi eduskunnalle osoitetun toivomuslistansa myös Twitterissä. Se kuului seuraavasti: Lahden seutu mukaan MAL-sopimuksiin, työllisyyteen paikallinen Lahden malli, Suomirata liikkeelle, LUT-yliopiston kasvulle eväät ja koko Suomesta yksi EU-rakennerahastoalue.

Tämän viikon maanantaina Timonen saattoi palata Twitterissä samaan aiheeseen, kun tuleva Antti Rinteen (sd.) hallitus oli julkistanut ohjelmansa.

Timonen pääsi tyytyväisenä toteamaan Lahden saaneen hallitusohjelmasta ”hyvät eväät” ja myös oivan työlistan. Sen pohjalta edunvalvontatyötä on nyt helppo jatkaa entistä määrätietoisemmin sen varmistamiseksi, että ohjelman tarjoamat runsaat mahdollisuudet päästään hyödyntämään täysimääräisesti ja harvat uhat saadaan torjutuiksi.

Huolestuttava on maininta Helsingistä itään suuntautuvasta radasta.

Hallitusohjelmassa vahvistettiin muun muassa, että suurten kaupunkien niin sanottuja MAL-sopimuksia voidaan laajentaa uusille, yli 100 000 asukkaan kaupunkikeskuksille. Kirjaus on vastaus paitsi Lahden, myös Jyväskylän ja Kuopion yhteiseen toiveeseen.

MAL-sopimuksilla valtio on sitoutunut pitkän tähtäimen suunnitteluun suurimpien kaupunkiemme maankäytössä, asumisessa ja liikenteen kehittämisessä. Nyt Lahdellekin tarjoutuu mahdollisuus päästä mukaan tähän kumppanuushankkeeseen, joka palvelisi koko kaupunkiseudun kehittämistä.​

Timonen lupasi Lahden aloittavan välittömästi neuvottelut omasta MAL-sopimuksestaan. Kaiken järjen mukaan ne saavat valtiolta nyt myönteistä vastakaikua.

Hallitusohjelman rahoituspuoli nojaa jopa arveluttavan vahvasti työllisyyden kasvun varaan. Pyrkimykset työllisyysasteen nostamiseksi voivat kuitenkin konkretisoitues­saan hyödyttää Lahtea, joka toivoo valtion vahvistavan kuntien roolia etenkin nuorten ja vaikeasti työllistyvien työllistämisessä.

Yliopistokaupungeille hallitusohjelma lupaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta maailmanlaajuisesti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Kirjaus on kuin luotu ympäristöosaamisessaan vahvojen LUT-yliopiston ja Lahden ammattikorkeakoulun tarpeisiin.

Odotetusti hallitusohjelmassa on varattu runsaasti paino­arvoa myös uusille ja nopeille junayhteyksille. Isoista raide­investoinneista Lahdelle tärkein on päärataan yhdistyvä lentorata, joka toisi suoran yhteyden Helsingin lentoasemalle.

Huolestuttavaa sitä vastoin on, että kehittämishankkeena mainitaan erikseen myös Helsingistä itään suuntautuva rata. Lahden edunvalvojien on tehtävä kaikkensa, jotta hanke mahdollisesti edetessään tarkoittaisi Helsingistä Lahden ja Kouvolan kautta itään kulkevan radan nopeuttamista eikä uutta Porvoon kautta Kouvolaan rakennettavaa oikaisua.

Uusi oikorata olisi Lahdelle kohtalokas, mutta onneksi niin kallis vähäiseen hyötyynsä nähden, että sen torjumisen ei pitäisi olla lobbareille mahdoton tehtävä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi