Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Väestöennuste voi joskus olla väärässä

Konsulttiyhtiö MDI julkisti alkuvuodesta vuoteen 2040 asti ulottuneen väestöennusteensa, joka oli Lahden ja Päijät-Hämeen kannalta erittäin huolestuttavaa luettavaa.

Ennusteen mukaan väkiluku kasvaa lähivuosikymmeninä Suomessa vain kolmessa maakunnassa, eikä Päijät-Häme ikävä kyllä lukeudu siihen joukkoon. Maakuntansa mukana näivettyisi myös Lahti, missä väestönkehitys olisi heikointa maamme kymmenen suurimman kaupungin joukossa.

Konsulttien kristallipallon antimia on sulateltu Päijät-Hämeessä pari kuukautta. Viime viikolla sulattelussa saatiin apua suoraan sylttytehtaalta, kun MDI:n tutkija Timo Aro esitteli Hämeen alue- ja väestönkehityksen tilannekuvaa kauppakamarin kevätkokouksessa Lahdessa.

Maamme johtaviin muuttoliikeasiantuntijoihin lukeutuvalla Arolla oli tuomisinaan enemmän kuin pari rohkaisevaa sanaa kuulijoilleen. Vaikka ennusteet ovat täkäläisittäin kaikkea muuta kuin lupaavia, tilanne ei ole välttämättä niin paha kuin tilastojen perusteella voisi ajatella (ESS 22.5.).

Hyvät liikenneyhteydet ovat Lahden vahvuus mutta myös heikkous.

Aro muistutti Lahden onnistuneen hankkimaan uuden valtin, jota MDI ei ehtinyt ottaa huomioon ennusteessaan. Kyse on tietenkin entisestä Lappeenrannan ja nykyisestä Lappeenrannan–Lahden teknillisestä yliopistosta, joka syntyessään viime syksynä teki vihdoin Lahdesta oikean yliopistokaupungin.

Valtakunnallisessa kilpailussa osaavista ammattilaisista menestyvät parhaiten alueet, jotka kykenevät houkuttelemaan puoleensa nuoria aikuisia. Oma yliopisto vahvistaa Lahden asemia merkittävästi eritoten, jos sen koulutustarjontaa kyetään lisäämään ja toimintaa muutenkin vahvistamaan.

Pelkkä koulutus- ja työpaikkatarjonta ei kuitenkaan riitä kääntämään väestönkehityksen nokkaa nousuun, jos alue ei muilta osin näyttäydy riittävän houkuttelevana.

MDI:n ennusteessa alueen saavutettavuus, toisin sanoen sijainti ja liikenneyhteydet, vaikuttavat suuresti sen kiinnostavuuteen. Lahden logistinen sijainti on tunnetusti erinomainen, mutta kaupunki ei ole onnistunut hyödyntämään tätä vahvuuttaan ainakaan väestökehityksellä mitattuna.

Jos piiloon jäänyt potentiaali kyetään realisoimaan, Lahti ja kenties koko Päijät-Häme voivat tulevaisuudessa osoittaa MDI:n ennusteen omalta osaltaan vääräksi. Se ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan siihen tarvitaan kovaa työtä ja paljon uusia ideoita.

Hyvät liikenneyhteydet ovat Lahden vahvuus mutta myös heikkous, sillä niitä pitkin täältä pääsee nopeasti myös pois, suurempien kaupunkien tarjoamien houkutusten pariin. Aro kannustikin parantamaan aluksi alueen ”pitovoimaa” pyrkimällä toimimaan siten, että nykyiset asukkaat tuntisivat olonsa kotoisammaksi omassa asuin-, työ ja harrasteympäristössään. Jos tässä onnistutaan, hyvä kello kuulunee jatkossa kovempaa ja kauemmas kuin paha kello.

Päijät-Hämettä kuten muitakin väestökadon uhkaamia alueita auttaisi myös, jos jo pelottavan pitkään jatkunut syntyvyyden lasku saataisiin käännetyksi maassamme takaisin nousuun.

Ratkaisun avaimet ovat pitkälti valtakunnan päättäjien käsissä, mutta kannustavia perhepoliittisia päätöksiä voidaan tehdä myös paikallisesti, jos toimeen tartutaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi