Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Populistien eurojytky jäi vajaaksi

Vanhat valtarakenteet murtuivat Euroopan parlamenttivaaleissa, kun keskustaoikeistolaiseen EPP:hen ja sosiaalidemokraattiseen S&D:hen lukeutuneet puolueet menettivät yhteisen enemmistönsä, jota ne ovat pitäneet hallussaan yhtäjaksoisesti parlamentin koko 40-vuotisen historian ajan.

Muutos on merkittävä mutta odotettu, sillä mielipidetiedustelut olivat jo pitkään ennakoineet sen tapahtuvan näissä vaaleissa.

Vähemmän odotettua sitä vastoin oli, että EU-vastaiset oikeistopopulistit eivät kyenneet hyödyntämään vanhojen valtapuolueiden alamäkeä likimainkaan niin hyvin kuin vielä alkuvuodesta ennakoitiin – ja monin paikoin myös pelättiin.

Toki oikeistopopulistiset puolueet menestyivät mainiosti eritoten Italiassa, Ranskassa ja brexitinsä kanssa kipuilevassa Britanniassa. Niiden harmiksi vaaleissa puhalsi kuitenkin voimakas tuuli myös EU-myönteiseltä vastapuolelta. Tuuli oli väriltään vihreä, ja se leikkasi terävimmän kärjen oikeistopopulistien vesi kielellä odottamalta vaalivoitolta.

EU-myönteisillä ryhmillä on uudessakin parlamentissa ylivoimainen enemmistö.

Vihreät edustavat ajatusmaailmaltaan oikeistopopulistien täydellistä vastakohtaa. Vastavoimilla on tapana ruokkia vaaleissakin toisiaan, mikä näkyi kummankin ääripään tulosparannuksena ja todennäköisesti myös äänestysaktiivisuuden kasvuna.

Äänestysprosentti kohosi koko EU:n alueella niukasti päälle 50:n, mikä on korkein lukema 20 vuoteen. Vihreiden hyvä menestys kertoo siitä, että puolue onnistui vetoamaan tehokkaasti äänestäjiin, jotka ovat pettyneitä vanhoihin valtapuolueisiin mutta kavahtavat vielä enemmän oikeistopopulistien tarjoamia yksinkertaisia keinoja monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseksi.

EU:n vahvistamiseen myönteisesti suhtautuvista puolueista paikkalukuaan kasvattivat vihreiden ohella myös liberaaliryhmä Aldeen kuuluvat puolueet. Eivätkä vaalit olleet täydellinen romahdus myöskään keskustaoikeistolle ja sosiaalidemokraateille, jotka pysyvät kahtena suurimpana ryhmänä.

Näin EU-myönteisillä ryhmillä on uudessakin parlamentissa edelleen ylivoimainen enemmistö verrattuna EU-vastaisiin ryhmiin, jotka eivät nyt pääse sekoittamaan parlamentin työtä niin vakavasti kuin olivat etukäteen kuvitelleet.

Sillä, että EPP ja S&D menettivät yhteisen enemmistöasemansa ja joutuvat nyt kuuntelemaan muitakin, on silti seurauksensa. Saadakseen uudistuksia aikaan EU-myönteisten ryhmien on etsittävä ja löydettävä uusia yhteistyökumppaneita. Jos Alde ja vihreät osaavat pelata korttinsa tässä uudessa pelitilanteessa taitavasti, niiden vaikutusvalta kasvaa väistämättä suuresti

EU:n kehittämiseen myönteisesti suhtautuvia ryhmiä kannustaa tiivistämään yhteistyötään oikeistopopulistien vahvistuminen. Toki oikeistopopulistit voivat tehdä EU-myönteisten ryhmien elämän helpommaksi, jos ne eivät kykene muodostamaan tavoittelemaansa yhtenäistä ja siten myös entistä vahvempaa ryhmittymää.

Tehtävä ei ole helppo, sillä ainakin toistaiseksi oikeistopopulisteja on Euroopassa erottanut useampi seikka kuin yhdistänyt, eikä vaalien tulos muuttanut tätä asetelmaa miksikään.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi