Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

EU-myönteiset puolueet pitivät pintansa

Euroopan parlamenttivaalit eivät tälläkään kertaa liikuttaneet Suomessa mannerlaattoja. EU-myönteiset puolueet pysyivät vahvasti niskan päällä, muutokset paikkaluvuissa jäivät vähäisiksi eikä järisyttäviä yllätyksiä nähty myöskään henkilökohtaisissa tuloksissa.

Suurimmaksi puolueeksi nousi jälleen lievästä taantumisestaan huolimatta kokoomus. Näin puolue sai balsamia haavoilleen, joita se on viime viikot nuoleskellut jäätyään rannalle hallitusneuvotteluista. Erityisen suuri syy tyytyväisyyteen on puheenjohtaja Petteri Orpolla, jolle voitto oli henkilökohtaisestikin elintärkeä.

Kokoomus erottui haastajistaan yllättävän selvästi. Sitä eivät kyenneet uhkaamaan vakavasti eduskuntavaaleissa sen edelle kivunneet SDP ja perussuomalaiset eikä myöskään suurten joukkoon noussut vihreät, murskatappion kärsineestä keskustasta puhumattakaan.

Pitkin Eurooppaa nyt puhaltanut vihreä tuuli toki ulotti voimansa myös meille niin vahvana, että vihreät saavutti historiansa parhaan tuloksen eduskuntavaalien tapaan. Siten puoleen viime vaalikauden ainoa edustaja Heidi Hautala saa europarlamenttiin seuraa Ville Niinistöstä seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Kokoomus sai balsamia haavoilleen, joita se on nuoleskellut viime viikot.

Kautta Euroopan povattua oikeistopopulismin puhuria ei sitä vastoin meillä nähty, olkoonkin, että myös perussuomalaiset menestyi paremmin kuin kertaakaan aiemmin eurovaaleissa. Mihinkään ei silti päästä siitä, että kärkisijojen karkaaminen näin suurella kannatuserolla oli puolueelle iso pettymys erinomaisesti sujuneiden eduskuntavaalien jälkeen.

Perussuomalaisten nousukiito tyssäsi kuin seinään, kun puolue ei onnistunut nyt saamaan kannattajakuntaansa liikkeelle alkuunkaan samaan malliin kuin eduskuntavaaleissa. Vaalipäivän surkea sää selittää tuskin kaikkea. Voi olla, että perussuomalaisten ahkerasti viljelemä EU:n vastainen propaganda kääntyi puoluetta itseään vastaan kannustaen potentiaaliset äänestäjät jäämään mieluummin kotiin odottamaan jääkiekon MM-finaalia.

Paljon puhuttu äänestysprosentti nousi kuin nousikin viime kerrasta, mutta vain pari pykälää. 42,7 prosenttia on edelleen hyvin vaatimaton lukema, jolle osaltaan kuuluu ansio kokoomuksen voitosta. Matalan äänestysaktiivisuuden kun tiedetään suosivan eritoten kokoomusta.

SDP:lle eurovaalit olivat paluu karumpaan arkeen niukan eduskuntavaalivoiton jälkeen. Tyytyväisin oli äänikuningas Eero Heinäluoma, joka päihitti selvästi Miapetra Kumpula-Natrin. Nähtäväksi jää, paljonko tulos painaa Antti Rinteen vaa’assa tämän pohtiessa seuraavan komissaarimme nimeä.

Keskustan tuskasta kertoo, että puolue hehkui onnesta menetettyään vain yhden eikä useampia kolmesta paikastaan. Vajoaminen suuruusjärjestyksessä pistesijoille oli silti keskustalle jälleen uusi nöyryytys ja saattaa voimistaa puolueessa näkemyksiä, joiden mukaan uutta nousua kannattaisi hakea mieluummin oppositiosta kuin Rinteen johtamasta hallituksesta.

Päijäthämäläisten menestys jäi näissäkin eurovaaleissa vaatimattomaksi. Maakunnasta ei taaskaan saatu valjastetuksi ehdokasta, jolla olisi ollut riittävästi valtakunnallista valovoimaa läpimenon takaamiseksi. Tarina on valitettavan tuttu.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Uusimmat aiheesta

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi