Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Keskustalle erävoitto Säätytalossa

Säätytalon hallitusneuvotteluissa on edelleen niin paljon asioita sopimatta, että valmista jälkeä tuskin syntyy vielä perjantaiksi, vaikka neuvotteluja johtava Antti Rinne (sd.) niin vielä alkuviikosta toivoi.

Yhdestä merkittävästä asiasta puolueet kuitenkin onnistuvat löytämään alustavan sovun jo kesken urakkaansa. Kyse on edellisiltä hallituksilta toteuttamatta jääneestä ­sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisesta, jonka uusi hallitus rakentaisi 18 itsehallinnollisen ja monialaisen maakunnan varaan. Siten julkinen sektori pysyisi päävastuussa sote-palveluista. Yksityisille jäisi täydentävä rooli.

Ratkaisua ei voi pitää yllätyksenä sikäli, että kaikki puolueet ovat jo pitkään tunnustaneet tarpeen toteuttaa sote-uudistus kuntia leveämpien harteiden varaan. Ja neuvotteluissa ei nyt ole puolueita, jotka haluaisivat vahvistaa yksityisen sektorin osuutta sote-palveluissa.

Tästä huolimatta maakuntamalli nyt sovitussa muodossa on voitto vain keskustalle. Nähtäväksi jää enää, minkä hinnan puolue joutuu siitä maksamaan hallitusneuvotteluissa, joissa se tämän jälkeen pysynee kiltisti loppuun asti.

Maakuntamallin paluu on pettymys suurimmille kaupungeillemme.

Keskusta asetti murskatappionsa tuottamalla itsevarmuudella kymmenen kynnyskysymystä hallitusneuvotteluihin. Yksi niistä oli juuri sote-palvelujen toteuttaminen 18 maakunnan pohjalta, mitä puolue tavoitteli jo johtamansa edellisen hallituksen epäonnistuneessa sote-hankkeessa.

Nyt uusi hallitus perii syntyessään tämän keskustan hellimän mallin ohjelmaansa melkein sellaisenaan, vaikka asiantuntijat lienevät yhä sitä mieltä, että paljon pienempi määrä riittäisi. Keskustan vaatimus monialaisuudestakin täyttyy miten kuten, siirtämällä palo- ja pelastustoimi maakuntien tehtäväksi soten ohella. Eikä itsehallintoa synny ilman maakuntavaaleja.

Siinä missä keskusta voi onnitella itseään, maakuntamallin paluu on pettymys suurimmille kaupungeillemme. Niiden johtajat vetosivat viimeksi alkuviikosta hallitusneuvottelijoihin soten uudistamiseksi kuntapohjalta, koska kuntien vapaaehtoisesti muodostamat vahvemmat kokonaisuudet olisivat nopein ja tehokkain tapa uudistaa palveluja.

Tämä toive ei nyt näytä toteutuvan, vaikka suurten kaupunkien johdossa on vankka edustus hallitusneuvotteluissa mukana olevista puolueista. Kädenojennuksena siihen suuntaan Rinne lupaa selvittää tämän vuoden loppuun mennessä, voivatko kaupungit ja kunnat tuottaa sote-palveluja myös jatkossa ja onko pääkaupunkiseudulle mahdollista toteuttaa oma erillisratkaisu.

Hallitusneuvotteluissa alustavasti sovitun mallin yksityiskohdat, päällimmäisinä niistä verotus ja rahoitus, on määrä hioa parlamentaarisessa valmistelussa. Myös oppositio saa siten tilaisuuden osallistua. Hyvänä tarkoituksena lienee välttyä yhtä repivältä hallitus vastaan oppositio -asetelmalta, joka leimasi soten valmistelua viime vaalikaudella tunnetuin seurauksin.

Ei parlamentaarinenkaan valmistelu silti takaa onnellista lopputulosta. Se nähtiin edellisellä vaalikaudella, kun sitä viimeksi kokeiltiin. Mutta ehkä puolueet ovat oppineet tarpeeksi virheistään, joihin ne ovat kukin vuorollaan sotea rakentaessaan sortuneet, ja uudistus näkee vihdoin päivänvalon alkavalla vaalikaudella.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi