Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hiihtostadion ei korvaa Kisapuistoa

FC Lahti palasi tällä viikolla onnistuneesti viralliselle kotikentälleen Hiihtostadionille pelattuaan alkukauden Kisapuistossa tilapäisluvan turvin. Ihanteellinen keli ja mestari-HJK houkuttelivat betoniseen pääkatsomoon, huippukuntoon saadun nurmikentän äärelle, kesän ennätysyleisön. 3 500 katsojaa todistivat komean 3–0-kotivoiton, jonka nöyryyttämänä HJK antoi pikaiset potkut valmentajalleen.

Ottelussa oli sattuneista syistä niin hyvä tunnelma, että jotkut ennättivät jo kysyä, mihin FC Lahti luulee tarvitsevansa Kisapuistoon jo kauan suunnitelmissa ollutta jalkapallostadionia. Asia on ajankohtainen, koska FC Lahden ja kaupungin väliset neuvottelut hankkeen toteuttamisesta ovat ajautuneet umpikujalta vaikuttavaan tilanteeseen.

Tuoreimpien uutisten mukaan FC Lahti olisi jopa vetäytymässä koko elintärkeänä pitämästään hankkeesta suivaantuneena karvalakkimalliksi ristittyyn vaihtoehtoon, jonka kaupunki on tuonut neuvottelupöytään. Kyse on vähimmäisvaatimukset vain nipin napin täyttävästä suunnitelmasta, joka FC Lahden mukaan ei tarjoaisi mahdollisuutta kehittää seuran toimintaa – ja liikevaihtoa – siten, että seura pysyisi Veikkausliigassa kilpailijoidensa kelkassa.

8,4 miljoonan euron suunnitelma on kaksi miljoonaa euroa halvempi kuin aiemmin esillä ollut, Euroopan jalkapalloliiton kolmoskategorian mukainen malli. Se on sattumoisin sama summa, jonka valtuusto viime viikolla sijoitti Iittiin valmistuvan KymiRingin osakkuuteen. Lahtelainen jalkapalloväki kysyy nyt, miksi kaupungille oli paljon helpompaa sijoittaa pari miljoonaa naapurikunnassa sijaitsevaan moottorirataan kuin kauan odotettuun oman kylän jalkapallostadioniin.

Suurinta tuhlausta olisi rakentaa stadion, jota kukaan ei kaipaa.

Urheiluinvestointien asettaminen vastakkain palvelee eniten urheilun vastustajia. Kohtuullista olisi silti odottaa, että kaupunki tarjoaisi pääsarjatason lajeilleen riittävän laadukkaat olosuhteet ja niin tasapuolisesti kuin mahdollista.

Jääkiekon, koripallon ja salibandyn suorituspaikat yleisötiloineen vastaavat Lahdessa hyvin tämän päivän vaatimuksia, ja siihen on kaupungilla ollut iso osuutensa. Jalkapallosta ei voi sanoa samaa olkoonkin, että Hiihtostadion täyttää muodollisesti kaikki kriteerit niin Veikkausliigaan kuin kansainvälistenkin ottelujen osalta.

Tosiasiassa Hiihtostadionista ei ole FC Lahden vakituiseksi kotipesäksi yksin siitä syystä, että Veikkausliigaa pelataan nykyään jo samaan aikaan kun stadionilla vielä hiihdetään kilpaa. Luonnonnurmi saadaan pelattavaan kuntoon vasta, kun kautta on takanapäin jo leijonanosa. Silloin stadionilla on monta muutakin käyttäjää.

Tietenkään kaupungin ei pidä toteuttaa Kisapuiston hanketta hinnalla millä hyvänsä. Suurinta tuhlausta olisi kuitenkin stadion, jollaista kukaan ei kaipaa. Hyvällä tahdolla ja joustavuudella yhtälö lienee mahdollista ratkaista siten, että hanke vastaa FC Lahden tarpeita ja seuran rahkeet riittävät vuokran maksamiseen. Tämä edellyttänee vastaantuloa myös FC Lahdelta.

Viime kädessä kyse on siitä, kuinka suuren arvon kaupunki haluaa panna sille, että se voi tarjota asukkailleen vapaa-ajan viihteeksi myös korkeimman kotimaisen tason jalkapalloa. Se uhkaa loppua Lahdesta, jos olosuhteita ei kyetä kehittämään nykyvaatimusten edellyttämällä tavalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi