Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kokoomus taas eurovaalien ykkössuosikki

Vaikka kokoomus jäi eduskuntavaaleissa vastikään kolmanneksi, puolue on jälleen vahvin ennakkosuosikki eurovaalien suurimmaksi puolueeksi kotimaassa. Helsingin Sanomien tuore kysely osoittaa kokoomukselle runsaan 20 prosentin kannatusta. Tulos olisi kokoomuksen huonoin eurovaaleissa, mutta riittäisi silti selvään ykköstilaan tälläkin kertaa.

HS:n kyselyn kolmen kärjen muodostivat samat puolueet kuin eduskuntavaaleissa. Järjestys oli kuitenkin päinvastainen SDP:n majaillessa kokoomuksen ja perussuomalaisten jälkeen vasta kolmantena.

Demareiden kannatuksen laskusuuntaus näyttää siten jatkuvan vahvistaen käsitystä, jonka mukaan eduskuntavaalit pidettiin puolueen kannalta yhdennellätoista hetkellä. Tosin SDP on näilläkin luvuilla parantamassa selvästi viime eurovaaleissa viisi vuotta sitten saavuttamaansa kehnoa tulosta.

Muut puolueet sijoittuivat HS:n kyselyssä samaan järjestykseen kuin eduskuntavaaleissa. Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy, sillä kysely povaa vihreistä vaalien suurinta voittajaa ja keskustasta ylivoimaisinta häviäjää. Tämän seurauksena vihreät voittaisivat itselleen toisen paikan EU-parlamentissa ja keskusta menettäisi kolmannen paikkansa. Muiden puolueiden paikkalukuun ei tulisi muutoksia.

Matala äänestysaktiivisuus on hyödyttänyt juuri kokoomusta.

Oppositiotaipaleelle valmistautuvat kokoomus ja perussuomalaiset ovat komeilleet kärjessä kaikissa eduskuntavaalien jälkeisissä puoluekannatusmittauksissa. Siten ei ole yllättävää, että ne valloittivat myös HS:n eurovaalikyselyn kärkipaikat.

Kokoomuksen suuri etumatka perussuomalaisiin eurovaalikyselyssä ei selity ensisijaisesti puo- 29 lueiden viime viikkojen aikaansaannoksilla, vaikka kokoomuksessa niin ehkä haluttaisiin ajatella.

Kokoomus on koko EU-jäsenyytemme ajan menestynyt parhaiten juuri eurovaaleissa, joiden äänestysaktiivisuus tapaa jäädä selvästi matalammaksi kuin muissa valtiollisissa vaaleissa. Eurovaaleissa uurnille vaivautuvat enimmäkseen vain valveutuneimmat ja puolueuskoisimmat äänestäjät, mikä on hyödyttänyt juuri kokoomusta ja koitunut muiden muassa perussuomalaisten tappioksi.

HS:n kysely ennakoi kokoomusta suosivan suuntauksen jatkuvan myös näissä vaaleissa. Kovimpien haastajien suurin toivo lepää nyt siinä, että kansalaiset innostuisivat tällä kertaa äänestämään tavanomaista innokkaammin.

Ei ole sattumaa, että puheenjohtaja Jussi Halla-aho surkuttelee perussuomalaisten mainoksissa eurovaalien matalaa äänestysprosenttia ja vetoaa kannattajiinsa, jotta nämä jaksaisivat vaivautua uurnille asti ilmaisemaan mielipiteensä EU:n tulevasta kehityksestä.

Perussuomalaiset tavoittelevat eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa oikeistopopulistien eurojytkyä. Se jää tulematta, jos liian moni samoin ajatteleva äänestäjä jää vaalipäivänä kotiin.

Ennakkoäänestys on antanut merkkejä siitä, että äänestysprosentti olisi nousussa. Tosin kyse voi olla myös siitä, että yhä useampi on ottanut tavakseen äänestää mieluummin ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä. Ensi sunnuntai-iltana nähdään, kuinka korkealle äänestysaktiivisuus lopulta nousee ja mitkä puolueet korjaavat sen seurauksena vaaleissa suurimman potin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi