Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Säätytalossa palattiin karuun arkeen

Hallitusneuvotteluissa pyöräytettiin maanantaina käyntiin viimeinen ja ratkaiseva viikko, mikäli niiden vetäjän Antti Rinteen (sd.) asettama kunnianhimoinen aikataulu pitää loppuun asti.

Rinne on asettanut tavoitteeksi, että neuvotteluihin osallistuvat viisi puoletta saisivat hallitusohjelman sovituksi ensi perjantaihin mennessä. Jos näin todella tapahtuu, kyse olisi poikkeuksellisen nopeasta suorituksesta.

Neuvottelijoita piiskaa kiirehtimään heinäkuun alussa alkava Suomen EU-puheenjohtajuus. Rinne haluaa, että hänen hallituksensa ehtii asettautua paikalleen hyvissä ajoin ennen sitä, viimeistään kesäkuun alussa.

Rinteen tavoite on ymmärrettävä, mutta sen toteutumisen tiellä on vielä useita hidasteita. Sunnuntain EU-vaalien viimeiset keskustelutilaisuudet työllistävät puheenjohtajia niin paljon, että siitä koituu väistämättä ajallisia paineita hallitusneuvotteluihin.

Hallitus-neuvottelujen alkuvaihe oli kuin tanssia kukkais- kedolla.

Suurimmaksi kompastuskiveksi, eikä ainoastaan aika-taulullisesti, saattavat silti osoittautua puolueiden omat 29 kynnyskysymykset, jotka Rinne on näihin päiviin asti onnistunut pitämään taka-alalla.

Neuvottelujen alkuvaihe oli kuin tanssia kukkaiskedolla Rinteen annettua työryhmille ensin vapaat kädet ehdottaa hallitusohjelmaan hankkeita välittämättä siitä, paljonko ne maksavat ja miten ne rahoitetaan. Hedelmällisen maaperän visioinnille tarjosivat puolueiden avokätiset vaalilupaukset.

Paluu pilvilinnoista maan päälle arkitodellisuuteen koitti vasta tällä viikolla. Nyt neuvottelijoiden olisi päätettävä, mitkä työryhmien visioimista uudistuksista ovat taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Väistämätön karsinta tuottaa tuskaa työryhmissä, joissa omat ideat tavataan aina nähdä tärkeimmiksi kuin muiden lempilapset.

Rinteen mukaan sunnuntaina syntyi jo selvyys talouden raameista. Se olisi ollut rohkaiseva uutinen, ellei Rinne olisi myöntänyt, että hankkeiden rahoitustavoissa, työllisyystoimissa ja verotusta koskevissa asioissa on vielä ratkaistavia kysymyksiä.

Kuten tiedetään, paholainen asuu yksityiskohdissa, ja juuri Rinteen luettelemissa asioissa tulevat vastaan puolueiden kynnyskysymykset. Niissä puolueet eivät Pekka Haaviston (vihr.) mukaan olleet vielä viikonloppuna perääntyneet lainkaan, mikä näkyi heti maanantaina uusina mutkina neuvottelijoiden matkassa.

Keskustan Juha Sipilä antoi jo perjantaina merkkejä neuvottelujen kriisiyttämisestä moittimalla niiden hidasta kulkua ja korostamalla puolueensa pitävän kiinni kymmenestä kynnyskysymyksestään, julkisen talouden tasapaino mukaan lukien.

Moni voi ihmetellä, millä lihaksilla rökäletappion kärsinyt keskusta nyt luulee pullistelevansa. Vastaus kuuluu, että vanha valtapuolue on taas haistanut pelin paikan.

Jos keskusta kävelee ulos Säätytalosta, Rinteen on käännyttävä seuraavaksi kokoomuksen puoleen. Ja kokoomus olisi punavihreille puolueille talousasioissa vielä kovempi pala neuvottelukumppanina kuin keskusta. Siksi demareiden, vihreiden ja varsinkin vasemmistoliiton intresseissä on pitää keskusta loppuun saakka mukana, vaikka se venyttäisi aikataulua viikolla tai parilla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi