Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hyvinvointiyhtymän kurimus jatkuu

Päijät-Hämeen julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavassa hyvinvointiyhtymässä menee uusiksi toimivan johdon lisäksi myös korkein poliittinen johtajuus.

Toimitusjohtajan virka vapautui täytettäväksi alkuvuodesta, kun omistajakuntien luottamuksen menettänyt Eetu Salunen erosi. Hänen seuraajansa valitaan toukokuun lopulla.

Äskettäin varmistui, että myös hallituksen puheenjohtaja vaihtuu pian. Tehtävää kaksi vuotta hoitanut kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) raivaa kalenteristaan tilaa tulevalle ministeripestilleen. Hänen paikalleen demarit nostavat Kari Lempisen, joka viime valtuustokaudella ehti työskennellä pari vuotta hallituksen varapuheenjohtajana, silloisen puheenjohtajan Francis McCarronin (kok.) aisaparina.

Skinnari saa kiittää onneaan siitä, että puoluejohtajat eivät yleensä ota maakunnallisia luottamustehtäviä huomioon työnäytteinä laatiessaan ministerilistojaan. Jos Antti Rinne (sd.) tekisi niin, Skinnari voisi haudata haaveensa, sillä hänen kautensa on ollut suuri epäonnistuminen taloudellisilla mittareilla arvioituna.

Johdon vaihtuminen tarjoaa tilaisuuden parantaa yhtymän juoksua.

Yhtymä aloitti toimintansa vuoden 2017 alusta. Missään vaiheessa sen talous ei ole ollut sen paremmin toimivan kuin poliittisen johdon hallinnassa. Toistuvat budjettiylitykset ja niistä seuranneet miljoonaluokan lisälaskut ylittivät jo viime talvena omistajakuntien sietokyvyn niin raskaasti, että Salunen ymmärsi tehdä asiasta johtopäätöksensä.

Toimitusjohtajan ero ei kääntänyt talouden kelkkaa. Päin vastoin, kustannusten hallitsematon kasvu on kiihtynyt entisestään.

Tuoreimman arvion mukaan tämän vuoden budjetti uhkaa sukeltaa jopa 33 miljoonaa euroa miinukselle. Se on neljä kertaa enemmän kuin alkuperäisessä budjetissa ennakoitiin.

Yhtymän hallitus on vaikuttanut talouskurimuksessa kummallisen voimattomalta, vaikka ottaisi huomioon, kuinka vaikea yhtälöä on ratkaista kestävästi Päijät-Hämeen kaltaisessa ikääntyvässä ja sairastelevassa maakunnassa.

Silti hallituksen olisi pitänyt pystyä paljon parempaan. Tuorein, kuusi miljoonan euron säästölistakin on pelkkää näpertelyä ennustettuun alijäämään nähden ottaen vielä huomioon, kuinka hurskaiden toiveiden varaan se on osin rakennettu.

Toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan vaihtuminen tarjoaa tilaisuuden parantaa yhtymän toimintaa tavalla, joka vastaa sekä asiakaskunnan tarpeita että omistajakuntien taloudellisia rahkeita. Sote-konkari Lempinenkin toivottavasti jatkaa yhtymän luutuneiden rakenteiden ravistelua yhtä rivakasti kuin aiemmalla visiitillään.

Puolueensa tiedotteessa Lempinen tosin pesi kätensä edustamansa McCarronin hallituksen ”oikeistolaisesta kurituslinjasta”. Kurittamista yhtymä ei kaipaakaan, vaan määrätietoista virka- ja poliittista johtajuutta talouden saattamiseksi kestävämmälle pohjalle.

Jos kustannusten kasvua ei kyetä hillitsemään nykyistä paljon tehokkaammin, omistajakunnat eivät kohta kykene kustantamaan asukkailleen riittäviä sote-palveluja eikä paljon muitakaan palveluja.

Yhtymän ja kuntien on tehtävä päätökset yhdessä omin päin, sillä enää ei voi laskea sen varaan, että sote-uudistus tulee ja ratkaisee kaikki Päijät-Hämeenkin ongelmat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi