Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maria Ohisalo jäi vaille haastajia

Vihreiden puoluekokous pidetään vasta kuukauden kuluttua, mutta jo nyt on selvää, että puolueen uudeksi puheenjohtajaksi nousee silloin varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, eduskuntaan huhtikuun vaaleissa noussut 34-vuotias yhteiskuntatieteiden tohtori.

Vihreät tapaavat valita puheenjohtajansa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen pohjalta. Viikonloppuna päättynyt ilmoittautumisaika ei tuonut yhtään vastaehdokasta Ohisalolle, joka vappuaattona kertoi pyrkivänsä pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavistolta vapautuvalle paikalle.

Oikeastaan peli tuli jo sillä selväksi. Ohisalon tiedotus-tilaisuudesta ei ehtinyt vierähtää monta hetkeä, kun hänen kovimmiksi kilpailijoikseen veikatut Emma Kari ja Outi Alanko-Kahiluoto riensivät sosiaalisessa mediassa tukemaan hänen valintaansa.

Kärkinimien vetäytyminen suosiolla vahvisti Ohisalon asemaa entisestään ja mitä ilmeisimmin johti siihen, ettei hänelle lopulta ilmaantunut yhtä ainutta haastajaa edes hieman vähemmän tunnettujen vihreiden vaikuttajien keskuudesta.

Vihreät haluavat osoittaa, että koko puolue seisoo johtajansa takana.

Toki on yhä teoriassa mahdollista, että Ohisalo saa yhden tai useamman vastaehdokkaan vasta puoluekokouksessa. Tuskin niin kuitenkaan tapahtuu. Vastaehdokas joutuisi ensitöikseen selittämään, miksi hän ei uskaltautunut mittauttamaan kannatustaan jäsenäänestyksessä. Vihreillehän on ollut pyhä periaate valita puheenjohtaja siten, että näkemyksensä saavat esittää kaikki jäsenet eivätkä vain harvat ja valitut puoluekokousedustajat.

Tällä kertaa äänestykset jäävät järjestämättä ja ehdokkaiden linjapuheet pitämättä, kun Ohisalo kruunataan tehtäväänsä yksimielisesti, melkein kuin diktaattorit yksipuoluejärjestelmissä. Se ei tietenkään näytä pelkästään hyvältä demokratiassa, jota vihreätkin suuresti kunnioittavat.

Asetelman kiusalliset piirteet tunnistaen Ohisalokin olisi toivonut, että puheenjohtajuudesta olisi käyty aito kilpailu. Sitä ei nyt nähdä, koska vihreillä näyttää olevan vielä suurempi tarve tehdä sekä itselleen että ulkopuolisille selväksi, että uusi puheenjohtaja nautti heti alusta pitäen koko puolueen varauksetonta tukea.

Syy tähän on ilmeinen. Vihreiden puheenjohtajaksi kesällä 2017 valittu Touko Aalto ajautui isoissa saappaissaan nopeasti suuriin vaikeuksiin, joutui pitkälle sairauslomalle ja luopui tehtävästään viime syksynä kesken kaiken. Moni vihreä tunnusti jälkikäteen, että Aalto jätettiin painimaan ongelmiensa kanssa liian yksin. Nyt vihreät haluavat osoittaa, että virheestä on opittu ja koko puolue seisoo vankasti tulevan johtajansa takana.

Ei tosin liene syytä odottaa, että puheenjohtajan nuija polttelee Ohisalon näpeissä yhtä kuumana kuin Aallon. Ohisalo ehti viime syksynä tuurata sairastelevaa Aaltoa niin pätevästi, että hän oli jo silloin suosikki Aallon seuraajaksi. Ohisalo teki kuitenkin tilaa Haavistolle ja jäi odottamaan kevään vaaleja, mikä oli viisas veto.

Kansanedustajan paikka isolla äänimäärällä vahvisti Ohisalon asemaa vihreissä entisestään. Helsingin äänikuningattarena hänen on helpompi ponnistaa uusiin haasteisiin puheenjohtajaksi ja ministeriksi Antti Rinteen (sd.) hallitukseen. Tausta köyhyystutkijana antaa hänelle hyvän pohjan oikoa siellä edellisen hallituksen ”vääriä” päätöksiä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi