Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahti ei saa ylenkatsoa ex-Nastolaa

Entisen Nastolan kunnan sulauttaminen itäisimmäksi osaksi Lahden kaupunkia ei kaikkien entisten nastolalaisten mielestä ole sujunut niin auvoisasti kuin heille luvattiin. Kyse ei näytä olevan vain asiaankuuluvasta muutosvastarinnasta. Myös Lahden kaupungin oma tarkastuslautakunta huomauttaa tuoreimmassa arviointikertomuksessaan, että yhdistymisen hyvät puolet ihmisten arjessa antavat yhä odottaa itseään.

Mikä ikävintä, Lahdessa on kuntaliitoksen jälkeen tehty päätöksiä, jotka ovat lautakunnankin mielestä loukanneet yhdistymissopimuksen henkeä. Yhdistymisavustuksen rahojakin on käytetty monenkirjaviin tarkoituksiin. Tämä tuskin on omiaan edistämään alueen kuntien yhdistymisiä lähitulevaisuudessa.

Tuoreimpana tapauksena arviointikertomuksessa nostetaan esille Nastopolin lukion lakkauttaminen, josta valtuusto päätti viime vuoden lopulla budjettikokouksessaan äänestyksen jälkeen. Päätöstä perusteltiin sinänsä ymmärrettävillä perusteluilla. Nastolalaiset nuoret alkoivat jo paljon ennen kuntaliitosta äänestää jaloillaan omaa lukiotaan vastaan ryhtymällä suosimaan Lahden isoja lukioita. Lopettamalla Nastopolin päättäjät pyrkivät turvaamaan riittävät resurssit kolmelle jäljelle jäävälle lukiolle.

Kokouksessa vähemmistöön jääneet valtuutetut, joista suuri osa oli entisiä nastolalaisia, yrittivät turhaan estää lakkauttamisen vetoamalla yhdistymissopimukseen. Siinä kun ei lukenut mitään Nastopolin lakkauttamisesta vaan päin vastoin luvattiin kehittää lukiokoulutusta Nastolankin puolella.

Nastolan taival osana Lahtea on sisältänyt paljon pettymyksiä.

Nastopolin epäonneksi yhdistymissopimus kuitenkin umpeutui viime vuoden lopussa. Ja koska koulua ruvetaan ajamaan alas vaiheittain vasta tästä vuodesta ­alkaen, valtuuston päätös ei kaupungin lainoppineiden mielestä rikkonut sopimuksen pykäliä. Sopimuksen hengen se kuitenkin asetti koetukselle, kuten tarkastuslautakuntakin nyt arvioi.

Toki on syytä ottaa huomioon, että tarkastuslautakunnassa johtaa puhetta Nastolan valtuuston entinen puheenjohtaja Reijo Oksanen (kok.). Sama Oksanen piti budjettikokouksessa nolona edes keskustella Nastopolin lakkauttamisesta yhdistymissopimuksen ollessa edelleen voimassa.

Nastolan taival osana Lahtea on kolmen vuoden aikana sisältänyt paljon pettymyksiä. Oman lukion lisäksi menetyksiin on lukeutunut terveyskeskuksen vuodeosasto. Jälkimmäisen kohtalosta tosin päätti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä eikä Lahden valtuusto.

Lahden päättäjien viaksi ei ainakaan suoraan voida lukea myöskään esimerkiksi entisen kuntakeskuksen tyhjenemistä kaupallisista palveluista, paikallaan junnaavaa väestökehitystä tai kuntatalouden jatkuvaa kireyttä. On silti ymmärrettävää, jos nämäkin seikat vahvistavat vanhan Nastolan puolella tunnetta, jonka mukaan kuntaliitoksen saldo on jäänyt vahvasti miinuksen puolelle – olkoonkin, että todellisuus voi olla jotain aivan muuta.

Lahti ei voi kohdella yhtä kaupunginosaansa paremmin kuin muita. Nastola ei kuitenkaan ole tavallinen ­kaupunginosa vaan entinen itsenäinen kunta, josta voi olla pitkä matka keskustan palvelujen äärelle. Tämä päättäjien on syytä ottaa huomioon riippumatta siitä, kummalta puolelta entistä kuntarajaa heidän juurensa versovat.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi