Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Omistusasunto ei ole koskaan maksettu

Asunnon ostaminen tuo aina mukaan korjattavaa – ennemmin tai myöhemmin. Uudessa omakotitalossa tai kerrostaloasunnossa voi asua vuosiakin tekemättä remonttia tai ilman taloyhtiön korjausvelkaa, mutta jossakin vaiheessa korjattavaa ilmaantuu joka tapauksessa. Siksi pitkillä lainoilla asunnon ostonsa rahoittavan kannattaa paitsi henkisesti, ennen pitkää myös taloudellisesti varautua siihen, että lisäkustannuksia tulee.

Sellainen tilanne, että asuntolainat on maksettu kokonaan eikä korjausvelkaa ole, on todennäköisesti melko harvinainen, ellei kyse ole siitä, että ostaa uuden asunnon ilman pankkirahoitusta isomman ja kalliimman asunnon myynnistä jäävillä tuloilla.

Omakotitalon ostajat joutuvat varautumaan siihen, että kuvetta on aina kaivettava, jos jokin paikka rikkoutuu tai kuluu liikaa. Vaikka vakuutus korvaa suoranaiset vahingot, kulumista se ei maksa.

Kohtalaisen halvan, mutta remontoimattomasta talosta asunnon ostaneen taas kannattaa jo etukäteen varautua siihen, että odottamassa on kalliita remontteja. Ei ole tavatonta, että asunnon hinnan joutuu maksamaan kahteen kertaan: ensin osakkeet lunastaessaan ja toiseen kertaan remonteista maksaessaan.

Asunnon hinnan voi joutua maksamaan kahteen kertaan.

Taloyhtiöt ovat jakaantumassa huonosti ja viisaasti hoidettuihin (ESS 5.5.). Osa yhtiöistä tekee remontteja pitkällä tähtäimellä ja riittävän aikaisin, osa panttaa korjauksia viimeiseen saakka, jolloin korjausvelkaa on paljon.

Jos taloyhtiö on päässyt huonoon kuntoon ja kalliita remontteja on jonossa, voi olla mahdotonta tai ainakin vaikeaa saada pankilta lainaa korjausten tekemiseen. Viisaasti hoidetuissa yhtiöissä remontit seuraavat toisiaan niin, ettei taloyhtiön ja sitä kautta osakkaiden velkataakka kasva kohtuuttomaksi.

Olisi kuitenkin hyvä, että Suomessa olisi jokin tukijärjestelmä, jolla myös huonoon kuntoon päässeitä taloyhtiöitä päästäisiin korjaamaan. On selvää, etteivät pankit ota suuria riskejä, mutta jos rakennus on sinänsä terve, valtiolla pitäisi olla mahdollisuus lainata rahaa välttämättömiin korjauksiin.

On vaikeaa uskoa, että rakennusten purkaminen olisi kaikkein taloudellisin ratkaisu muuten kuin poikkeustapauksissa. Kodin menettäminen puskutraktorille on varmasti kovin mahdollinen vaihtoehto.

Taloyhtiöiden rappeutumiseen on monia syitä, mutta pääsyyllisiä ovat osakkaat. Osakkaat saattavat torjua kaikki tarpeellisetkin remontit, jos laskevat, että ne nostavat asumiskuluja liikaa. Motivaatiota voi laskea myös se, että taloyhtiössä hallitaan sijoitusasuntoa, jonka tuotto halutaan maksimoida.

Vaikka remontit käyvät kukkarolle, ne tulevat joka tapauksessa eteen jossakin vaiheessa. Asunnosta voi olla myös vaikeaa päästä eroon, jos taloyhtiössä on lykätty välttämättömiä korjauksia. Asunnonostaja kyllä huomaa myynti-ilmoituksesta, jos tehtyihin remontteihin on lueteltu pitkä lista pelkkää kosmetiikkaa, mutta kalleimmat työt, kuten viemäreiden uusiminen on tekemättä. Siksi remontit kannattaa nähdä sijoituksiksi, ei rahanmenoksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi