Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitusohjelma sopimista vaille valmis

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne päätyi rakentamaan ensimmäistä hallitustaan niin sanotulle kansanrintamapohjalle, koska hän uskoo hallitusohjelman syntyvän sutjakkaammin keskustan eikä kokoomuksen kanssa.

Kokoomus veti niin tiukkaa talous- ja verolinjaa, että Rinne hylkäsi sinipunan, jota pitkään pidettiin todennäköisimpänä vaihtoehtona. Omat kynnyskysymyksensä löi pöytään myös keskusta, mutta ne eivät olleet läheskään niin jyrkkiä kuin kokoomuksen ehdot.

Rinteen toiveikkuutta kuvasti hänen hyväntuulinen esiintymisensä tiedotustilaisuudessa, jonka hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat pitivät keskiviikkona asiantuntijoilta saamansa tilannekatsauksen jälkeen. Rinne vitsaili hallitusohjelman olevan jo melkein valmis.

Lausahdus ymmärrettiin huumoriksi, sillä tuskin Rinne itsekään kuvittelee hallitusohjelman syntyvän vain sormia napsauttamalla edes kansanrintamapohjalta. Tosiasiassahan ohjelma on tässä vaiheessa vasta kuin savolainen projekti: sopimista vaille valmis.

Saako kaipuu köyhän asialle keskustan hylkäämään entisen roolinsa?

Toki Rinteen toiveikkuudelle antaa katetta hänen valitsemansa hallituspohja. Ohjelmasta vääntävät sopua puolueet, jotka ovat ideologisesti pari piirua lähempänä toisiaan kuin sinipunan tapauksessa.

Rinteen hallitusta on jo ennen sen syntymää luonnehdittu vahvasti vasemmalle kallistuvaksi nyt, kun keskustakin on murskatappionsa jälkeen alkanut tuntea kaipuuta takaisin köyhien asialle. Ja RKP:llehän käy aina millainen hallitusohjelma tahansa, kunhan ruotsin kielen asema tulee siinä turvatuksi.

Neuvotteluissa nousevat kuitenkin väistämättä esille tietyt asiakokonaisuudet, joissa osapuolten näkemyserot ovat toistaiseksi poikenneet toisistaan varsin paljon. Ääritapauksessa ne voivat jopa estää hallituksen muodostamisen nyt valitulta pohjalta, jos riittävää lähentymistä ei tapahdu.

Kompastuskiviä voivat olla ainakin yritysten verotukseen sekä metsähakkuisiin liittyvät kysymykset kuten myös perhevapaauudistus sekä perusturva.

Olennaista hallitusneuvotteluissa on löytää yhteinen tilannekuva taloudesta. Hallituksen ennuste on huono, jos osapuolet eivät kykene sopimaan tai suostu ymmärtämään, millaista talouspolitiikkaa on tarpeen toteuttaa, kun kasvu on alkanut taittua ja suhdanne uhkaa kääntyä laskuun.

Kansanrintama- ja punamultahallitukset ovat kautta aikojen mieluummin jakaneet äänestäjille lisää etuuksia kuin leikanneet niitä pois. Perinne näyttäisi jatkuvan, mikäli uutta hallitusohjelmaa neuvottelevat puolueet aikovat täyttää edes osan avokätisistä vaalilupauksistaan.

Enteitä vanhan jakopolitiikan paluusta saatiin jo ennen vaaleja Rinteen linjattua, että talouspolitiikan on sopeuduttava ihmisten tarpeisiin eikä päinvastoin. Silloiset hallituspuolueet keskustan johdolla tuomitsivat linjauksen moittien sen suistavan julkisen taloutemme uuteen velkakierteeseen.

Mielenkiintoista on nähdä, onko keskusta tästä asiasta enää samaa mieltä entisen itsensä kanssa. Vai saako kaipuu köyhän asialle keskustan hylkäämään roolinsa tiukan talouskurin vaalijana ja liittymään iloisten antajien joukkoon, punavihreiden kansanrintamakumppaniensa seuraksi?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi