Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Suurin häviäjä ratkaisi hallituspelin

Se on sitten kansanrintama eikä sinipuna tai punamulta, jolta pohjalta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lähtee rakentamaan ensimmäistä hallitustaan. Demareiden pääkumppaniksi Rinne valitsi keskustan, ja kaksikkoa täydentävät hallitusneuvotteluissa vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Ratkaisu ei ollut yllätys Rinteen paljastettua jo etukäteen, kuinka palavasti hän haluaa juuri keskustan mukaan. Tiistaina Rinne vetosi melkeinpä polvillaan, jotta keskusta ilmaisisi suostumuksensa kosintaan. Valtaa arvostava keskusta tietenkin tarttui hanakasti sille kultalautasella tarjottuun tilaisuuteen ja löi pöytään ehdot, joilla se oli valmis hyppäämään Rinteen kelkkaan.

Näin suurta etuoikeutta on tuskin koskaan saanut puolue, joka oli eduskuntavaalien ylivoimaisesti suurin häviäjä saavutettuaan niissä surkeimman tuloksensa sataan vuoteen. Nyt keskusta pääsi rökäletappiostaan huolimatta ratkaisemaan hallituspohjan, jolla Rinne lähtee hakemaan muutosta juuri keskustan johdolla toteutettuun politiikkaan.

Nimitys kansanrintama tuo kaikuja ajalta, jolloin vasemmiston edeltäjä SKDL oli monesti SDP:n ja keskustapuolueen hallituskumppanina kokoomuksen mököttäessä oppositiossa ”yleisistä syistä”. Yleiset syyt painuivat historiaan jo 1980-luvun lopulla, mistä lähtien kokoomus on istunut hallituksessa yhteen syssyyn yhtä nelivuotiskautta lukuun ottamatta.

Kansanrintama uhkaa syntyessään repiä eduskuntaan jyrkän kahtiajaon.

Nyt kokoomus sai Rinteeltä rukkaset vedettyään tunnusteluissa hyvin tiukkaa talouspoliittista linjaa. Kokoomus saattoi luottaa liikaa sen varaan, että keskusta olisi tyytynyt suosiolla nuolemaan haavojaan oppositiossa.

Keskusta haluaa palata köyhän asialle Sipilän johdolla toteutetun linjan romahdutettua kannatuksen. Siten SDP voi uskoa, että se pääsee toteuttamaan avokätiset vaalilupauksensa helpommin murskatappiostaan järkyttyneen keskustan kuin voimansa tunnossa uhoavan kokoomuksen kanssa.

Rinne päätyi ratkaisuunsa epäilemättä myös siksi, että hän ei uskalla jättää vasemmistoliittoa oppositioon nakertamaan demareiden kannatusta siltä suunnalta. Keskusta ei pode vasemmistoliittoa kohtaan yhtä suurta kammoa kuin kokoomus, joka sanoi suoraan, että se ei tahdo samaan hallitukseen Li Anderssonin joukkojen kanssa. Tunne on toki molemminpuolinen.

Vasemmistoliitto suojaisi SDP:n vasemman sivustan, mutta oikea kylki jäisi avoimeksi, kun oppositioon ovat jäämässä sekä perussuomalaiset että kokoomus, kaksi kolmesta suurimmasta puolueesta. Vain harvoin on enemmistöhallitus joutunut kohtaamaan näin vahvan vastavoiman.

Kansanrintama toisi maahan punavihreämmän hallituksen ja oikeistolaisemman opposition kuin aikoihin. Asetelma uhkaa syntyessään repäistä eduskuntaan poikkeuksellisen jyrkän kahtiajaon, joka tuskin voisi olla heijastumatta yhteiskunnan ilmapiiriin laajemminkin.

Toki vielä ei ole varmaa, päädytäänkö tähän asemaan. Hallitusneuvotteluista on helppo povata hankalia etenkin, jos puolueet aikovat pitää kaikista reunaehdoistaan tiukasti kiinni. Toisaalta viime vuosikymmeninä hallituksen ovat joka kerta muodostaneet samat puolueet, jotka myös aloittivat neuvottelut keskenään. Niin voi käydä nytkin, vaikka eletään muutosten aikaa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi