Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Mäkimontun remontin oudot vaiheet

Lahden kaupunginhallitus ja valtuusto pääsevät sanomaan vielä viimeisen sanansa urheilukeskuksen mäki­monttuun ensi kesäksi valmistellusta remontista. Siten päättäjille tarjoutuu myös tilaisuus pyrkiä kohentamaan uskottavuuttaan, joka kevään kuluessa on kokenut kovia hankkeen päätöksentekoa koskevan tapahtuma­sarjan paisuttua surkuhupaisiin mittoihin.

Remontissa mäkimontun rinnekatsomo on määrä varustaa muun muassa betonipenkereillä. Tarkoitus on ymmärrettävä ja periaatteessa myös kannatettava. Nurmikkoinen rinnekatsomo voi muuttua sadekelillä vaarallisen liukkaaksi. Raptähti Cheekin kaksi loppuunmyytyä konserttia viime kesänä paljastivat muitakin heikkouksia, joiden vuoksi poliisi on suhtautunut varauksellisesti aikeisiin järjestää mäkikatsomossa suuria yleisötilaisuuksia eritoten sulan maan aikaan.

Betoniset tasanteet ja muut uudet rakenteet lisäisivät katsomon turvallisuutta. Hanketta kannattavat päättäjät ovat arvioineet sen elinvoimainvestoinniksi, joka ajan mittaan maksaisi itsensä takaisin. Puolestapuhujia on tosin saanut hakea suurennuslasin avulla. Paljon helpommin on löytynyt vastustajia. Etenkin vaalien edellä julkisuuteen ilmaantui jonoksi asti poliitikkoja, jotka osasivat luetella 1,3 miljoonalle eurolle monta tarpeellisempaa kohdetta.

Kriitikoiden puheista paistoi jälki­viisauden imelä sivumaku. Vielä tammikuussa yksikään päättäjä ei lotkauttanut korvaansa, kun kaupunginhallituksen konserni- ja tilajaosto hyväksyi mäkimontun remontin osana tilakeskuksen tämän vuoden käyttösuunnitelmaa. Listat tosin taisivat monelta jäädä lukematta.

Arvostelijat heräsivät vasta huhtikuun alussa.

Yhtä hiljaista oli vielä maaliskuussakin, kun tilakeskus oli jo valinnut hankkeelle urakoitsijan tarjouskilpailulla.

Arvostelijat heräsivät vasta huhtikuun alussa ESS:n kerrottua tulevasta remontista. Tieto näytti tulleen uutisena myös useimmille päättäjille ja myös niille konserni- ja tilajaoston jäsenille, jotka olivat siunanneet työohjelman ilmeisesti tarkistamatta, mitä se tosiasiassa piti sisällään.

Veronmaksajan korviin kuulostaa huolestuttavalta, jos näinkin hintava hanke läpäisee koko päätöksentekokoneiston siten, että vain harvat hoksaavat, mistä tulivat päättäneeksi. Tässä tapauksessa epäselvyyttä tosin saattoi lisätä tämän vuoden budjettikirjaan epähuomiossa jätetty vanhentunut kirjaus. Se antoi harhaanjohtavan kuvan siitä, mitä urheilukeskuksessa todella aiotaan tehdä.

Tarve korjata erheellinen kirjaus tarjoaa valtuutetuille mahdollisuuden ottaa kantaa hankkeeseen. Epäilemättä he myös tarttuvat siihen hanakasti. Jo sitä ennen kaupunginhallitus pääsee tekemään samoin päätettyään vapun edellä siirtää asian käsiteltäväkseen.

Ennakkopuheiden perusteella on mahdollista, ettei mäki­monttua remontoida ainakaan vielä tulevana kesänä. Jos näin tapahtuu, kaupungin on varauduttava urakoitsijalta tuleviin mahdollisiin korvausvaateisiin. Tarjouskilpailun voittanut yritys on nimittäin valmistellut urakkaa muun muassa tuomalla Urheilukeskukseen koneita ja tekemällä esisopimuksia elementtitilauksista. Yrityksen tulkinnan mukaan huhtikuussa käydyt neuvottelut vastaavat urakkasopimusta. Pahimmassa tapauksessa sekavat käänteet nostavat remontin hintalappua entisestään.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi