Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Piirun verran maltillisempia tulospalkkioita

Lahden kaupungin tytäryhtiöiden tulospalkkiot ovat jossain määrin maltillistuneet niistä vuosi sitten nousseen kohun jälkeen.

Kohun sai aikaan poikkeuksellisen suuri, yli 30 000 euron tulospalkkio. Sen ansaitsi Spatium Toimitilojen toimitusjohtaja Jouni Kanervo löydettyään vuokralaisen kiinteistöön, joka oli päätynyt Spatiumin käsiin Lahden seudun kuntatekniikkayhtiön alasajon yhteydessä.

Periaatteessa Kanervon tulospalkkiossa ei olisi pitänyt olla nokan koputtamista. Se perustui yhtiön hallituksen toimitusjohtajalleen räätälöimään sopimukseen, jossa tulospalkkion määrä sidottiin vuokrattavasta kohteesta saataviin tuloihin.

Kaupungin oloissa ennätyslukemiin kohonnut summa aiheutti kuitenkin niin paljon jälkipuintia, että kaupunginhallitus katsoi tarpeelliseksi päivittää konserniyhtiöiden tulospalkkioita määrittelevät linjauksensa.

Aina voidaan kysyä, kuinka vaikeaa on tehdä hyvää tulosta monopoliyhtiössä.

Uudeksi normiksi tuli, ettei toimitusjohtajan yksittäinen tulospalkkio saa enää ylittää tämän kahden kuukauden palkkaa. Neljässä vuodessa tulospalkkiota ei saa maksaa enempää kuin kuukauden palkka per vuosi.

Uusi linjaus tuli voimaan kesken viime vuoden. Siten se ei ennättänyt vaikuttaa täydellä voimallaan viime vuoden tuloksesta maksettavaksi sovittuihin tulospalkkioihin. Silti tulospalkkiot jäivät osassa tytäryhtiöistä pienemmiksi kuin edellisenä vuonna (ESS 23.4.).

Palkkiot eivät myöskään enää yltäneet uusiin ennätyslukemiin. Spatiumin Kanervonkin tulospalkkio oli vain runsas kolmannes edellisvuotisesta. Toki palkkion perusteet olivat silloin luonteeltaan ainutkertaiset.

Suurimman tulospalkkion onnistui viime vuodelta kuittaamaan Lahti Aquan tuore toimitusjohtaja Jouni Lillman. Hänelle maksettu vajaat 19 000 euroa jäi silti selvästi jälkeen summista, joita hänen edeltäjälleen Martti Lipposelle oli tapana maksaa.

Parhaimmillaan Lipposen bonukset nousivat yhteensä päälle 30 000 euron vuodessa. Lillman tuskin yltää samaan jatkossakaan, sillä Lahti Aquan hallitus tarkisti tulos­palkkio­politiikkaansa toimitusjohtajan vaihdoksen yhteydessä jo ennen kuin kaupunginhallitus teki oman linjauksensa.

Erilaiset tulospalkkiot ja muut bonukset ovat yksityisissä yrityksissä olleet arkipäivää jo pitkään. Julkisomisteisissa yhtiöissä on seurattu hiljakseen perässä. Nekin ovat halunneet tällä tavoin sitouttaa johtajiaan työskentelemään uutterasti yhtiön ja sen omistajan hyväksi. Päteväksi havaituilla johtajilla kun voisi olla kysyntää yksityiselläkin puolella.

Lahdessa suurimpia tulospalkkioita maksetaan yleensä yhtiöissä, jotka takovat vuodesta toiseen voittoa ja maksavat tuloksestaan isot osingot kaupungille. Ilahduttavasti myös henkilöstö on päästetty niistä osalliseksi.

Toki aina voidaan kysyä, kuinka vaikeaa on lopulta tehdä hyvää tulosta esimerkiksi Lahti Aquan tapaisessa yhtiössä, joka toimii käytännössä monopoliasemassa alueellaan.

Toisaalta edes tappiollinen tulos ei kaikissa tapauksissa ole ollut este tulospalkkion maksamiselle. KOKO Lahden Emilia Mäki sai viime vuodelta vajaan kymppitonnin, vaikka yhtiön tulos kääntyi reilusti miinuksen puolelle. Ehkä kyse oli niin sanotusta torjuntavoitosta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi